"Їх неможливо не любити". Родина з Кропивницького взяла у свою сім’ю чотирьох дітей

"Їх неможливо не любити". Родина з Кропивницького взяла у свою сім’ю чотирьох дітей

Подружжя Олег та Ірина Рогови з Кропивницького єдині в місті за два роки повномасштабної війни створили патронатну родину. Вони взяли на виховання чотирьох дітей, які опинилися в скрутних обставинах.

Найменші у родині двійнята Єва та Валерія, розповіла Ірина Рогова, також є Кирило та Мілана.

"Відчувалося, що діти були в стресі, дуже знервовані. Вони жили в небезпеці й в невпевненості в тому, що в них завжди буде їжа. Згодом освоїлися, стали краще їсти, побачили, що тут безпечно та спокійно".

За пів року у родині двійнята навчилися самостійно їсти. Нині Валерію і Єву готують до дитсадка. П’ятирічний Кирило ходить в дитячий садок, десятирічна Мілана навчається в п'ятому класі.

"Мені тут все подобається, тут живеться добре, я хочу, щоб тут залишитися назавжди", — розповіла дівчинка.

Помічниця патронатного вихователя говорить, що діти радіють елементарним речам: своєму ліжку, одягу.

"Прикипіли душею до дітей, їх неможливо не любити, особливо, коли ти бачиш, які зміни відбулися в них: які вони були, які вони зараз стають".

У Кропивницькому є чотири патронатні родини, в яких виховуються 17 дітей, розповіла начальниця управління з питань захисту прав дітей Тетяна Тимоховська.

"Після повномасштабного вторгнення протягом 2022 року забрали 26 дітей, у 2023 році — 27. Нині у Кропивницькому потребують створення патронатних родин".

Патронатна родина може прихистити дитину, яка пережила жорстокість у своїй сім’ї, втратила батьків або вони хворіють. До повномасштабної війни у патронатній родині діти могли бути пів року. Нині до закінчення воєнного стану.

На початок