Як працюють мобільні групи ППО на Харківщині

Як працюють мобільні групи ППО на Харківщині

Кулемет на автівці та прожектор для орієнтування — так працює одна з мобільних груп протиповітряної оборони Нацгвардії. Вона захищає небо від російських "Шахедів" на підльоті до Харкова.

Коли є інформація, що на Харків насуваються безпілотники, екіпаж з трьох людей прибуває на позицію. Командир екіпажу Роман каже, що, після того, як розрахунок приїжджає на місце, йому достатньо 2-4 хвилин, щоб почати стріляти.

військовий ппо харків
Командир екіпажу Роман. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

До повномасштабної війни Роман працював менеджером.

"Кожен раз, коли летить "Шахед", кожен з нас відчуває: якщо він летить через нас і ми його не посадимо будь-якими способами, він може прилетіти до моєї сім’ї, до моїх близьких. Кожен збитий "Шахед" — це гарантія, що він не долетить туди, куди його направили наші вороги", — говорить військовий.

Інші мобільні групи у цьому секторі раніше вже збили чотири безпілотники.

"Поцілити нелегко. Ми навчаємося, і вони теж змінюють свою роботу. Кожного разу щось нове нам підносять, а ми — їм. С-300 ми бачимо, буває, що вони пролітають над нами. Але ми їх чуємо, коли вони вже не над нами. Якби була така можливість, ми б і їх збивали", — розповідає Роман.

мобільна група ППО на Харківщині
Робота мобільної групи ППО. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Бійці встановили американський кулемет "Бравнінг" на авто, що передали волонтери. Кулемет може прицільно збивати безпілотники на відстані до 1200 метрів, говорить командир.

"Є екран, який дозволяє бачити теплові цілі, які до нас наближаються. Ми стараємося вгадати наперед їхню траєкторію", — каже Роман.

Раніше "Шахеди" летіли майже по прямій лінії, і їх було набагато простіше виявити, розказує 31-річний боєць Ярослав із Золочева, який у цивільному житті був слюсарем.

боєць ппо
Військовий Ярослав. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"Зараз вони поводяться більше як розвідувальні дрони, тобто вони прекрасно знають, де їм можна летіти, де не можна. Постійно міняють маршрути, можуть облетіти й усю Україну, і їх ніхто не знайде", — говорить боєць.

Він служить старшим кулеметником, до цього був старшим стрільцем: "Там я стріляв по наземних цілях — по ворожій піхоті, а тепер стріляю по безпілотниках".

"По повітряних цілях працювати набагато складніше, тому що більша швидкість переміщення. Ми завжди готові завдавати ураження з усього, з чого можна. І цей автомат теж для цього підходить. Якщо ціль буде не більше ніж за 500 метрів від мене, то її реально знешкодити й з автомата", — каже Ярослав.

Для виявлення безпілотників гвардійці використовують прожектор: він освітлює небо на пів кілометра, говорить командир Роман.

Як працюють мобільні групи ППО на Харківщині
Військові освітлюють небо прожектором. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"За допомогою прожектора ми можемо дати орієнтир кулеметнику, куди направити зброю й де шукати безпілотник уже в тепловізійний приціл. З прожектором набагато зручніше працювати. Він не розрядиться, тому що працює генератор. Генератор завжди заправлений на 6-7 годин безперервної роботи", — розповідає військовослужбовець.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок