Війна змінює кожного: у Хмельницькому працює реабілітаційний центр

Війна змінює кожного: у Хмельницькому працює реабілітаційний центр

Духовно-психологічну підтримку цивільним і військовим безкоштовно надають у реабілітаційному центрі, який близько місяця працює в Хмельницькому. Його засновник — військовий капелан Олександр Халаїм. Чоловік називає центр потребою часу. І, як розповів Суспільне Хмельницький, відкритий для дітей і дорослих.

Центр, назва якого у перекладі з латинської означає "Незламні", у Хмельницькому відкрили 11 січня, каже Олександр Халаїм: "Досить часто я спілкувався з хлопцями, перебував із хлопцями на полі бойових дій, і бачу, наскільки війна змінює нас, змінює не лише хлопців і дівчат, які там воюють, але змінює кожного з нас, ми є інші. І нам потрібна така підтримка".

Війна змінює кожного: у Хмельницькому працює реабілітаційний центр
Відвідувачі реабілітаційного центру на зайняті з психологинею, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

У центрі, зі слів директора, працюють три психологи, ще двоє консультують онлайн. Команду продовжують формувати. Зараз шукають дитячого психолога.

"Спектр допомоги відкритий від дітей до людей похилого віку. Навіть, якщо ми не маємо якогось конкретного спеціаліста, то ми спілкуємося з особою, дивимося, яка є потреба, які є переживання, що їй зараз необхідно, і шукаємо спеціаліста, просимо прийти людину через два-три дні, і надаємо допомогу", — говорить Олександр Халаїм.

Психологиня Анастасія Палагнюк працює з цивільними — підлітками та дорослими, які мають затяжний стрес, тривожні розлади або переживають втрату. Лікує, розповіла, зокрема, мистецтвом, один із методів — мандалотерапія. Зі слів Анастасії Палагнюк, звертаються до неї переважно дружини військових.

Війна змінює кожного: у Хмельницькому працює реабілітаційний центр
Один з методів роботи з психологинею — мандалотерапія, лютий 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Однієї консультації — замало, каже директор центру, який у Німеччині вивчав травмотерапію: "Потрібно вилікувати тіло. Потрібно зрозуміти, де, в якому місці знаходиться ця травма. Ми знаходимо це місце, знаходимо цю ситуацію, і потім за допомогою, наприклад, спочатку практики стабілізації — дихання, тілесні вправи, віднаходимо ресурси, і потім проходить певний курс лікування, який допомагає повернутися до нормального життя".

Зі слів Олександра Халаїма, реабілітаційний центр є філією центру з довготривалим перебуванням, який влітку цього року планують відкрити в Шаровечці.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок