Реставрація під час воєнного стану: як у Львові відновлюють пам'ятки архітектури

Реставрація під час воєнного стану: як у Львові відновлюють пам'ятки архітектури

В обласному бюджеті Львівщини на 2024 рік не передбачили грошей для відновлення пам’яток. Проте наразі є пропозиція реставрації трьох церков XVII століття. Попередньо роботи коштуватимуть 13 мільйонів гривень, а лист із пропозицією скерували у департамент фінансів.

Про це Суспільному розповіла директорка обласного департаменту архітектури Олена Васько.

Власниця реставраційної майстерні Ірина Гірна розповіла, що під час повномасштабної війни пам'ятки архітектури відновлюють за гроші грантів чи приватних ініціатив.

Ірина Гірна, 6 лютого 2024.
Ірина Гірна, 6 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

"Все починається з бажання. Є бажання — знайдеться ресурс. Ми за останній рік робимо кілька воркшопів для мешканців, які мають приватні помешкання. Ми вчимо мешканців, як правильно зі своїми помешканнями поводитись", — каже Ірина Гірна.

Реставрація фасаду будинку на вулиці Котлярській, 8 тривала шість місяців. На роботи не витрачали гроші з міського бюджету. Ініціатор відновлення будинку — Євген Булавін, власник кав’ярні-галереї на першому поверсі. За його словами, реставрація коштувала кількасот тисяч гривень, а до фінансування частково долучались мешканці.

Фасад відреставрованого будинку на вулиці Котлярській, 8, 6 лютого 2024.
Фасад відреставрованого будинку на вулиці Котлярській, 8, 6 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

Фасад кав’ярні відновили 12 років тому. Проєкт реставрації будинку погодили у міській раді. Реставраторам із Харкова допомогли комунальні працівники, які працювали з бляхою.

Євген Булавін, 6 лютого 2024.
Євген Булавін, 6 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

"Пан Омелян з квартири, вони оплатили роботу бляхарів. Ми так домовились, про суму я не знаю, ми домовились навіть не питати й вони взяли то на себе. В час війни, в такий важкий час, коли неможливо просити міську владу дуже виділяти гроші чи ті гроші невеличкі, то все-таки як свій обов’язок — долучитися до такого відновлення України, яка руйнується. Навіть як приклад: люди йдуть, дивляться — будинок відновлений, значить не все так погано", — розповідає Євген Булавін.

За словами директорки обласного департаменту архітектури Олени Василько, цьогоріч для відновлення пам’яток грошей у бюджеті не запланували.

Олена Василько, 6 лютого 2024.
Олена Василько, 6 лютого 2024. Фото: Іванка Дусько / Суспільне Львів

"Ми вже скерували лист на департамент фінансів із пропозицією погодження фінансування програми в обсязі 13 з половиною мільйонів. Ми визначили основні три пам’ятки, на які ми готові сьогодні приступити й виконувати реставраційні роботи", — каже Олена Василько.

За її словами, це три церкви XVII століття, церква у селах Кугаїв й Кліцько, а також продовження збереження стінопису в церкві у селі Ісаї.

На початок