Невтішна статистика: на Хмельниччині суттєво зросла кількість вперше виявлених онкозахворювань

Невтішна статистика: на Хмельниччині суттєво зросла кількість вперше виявлених онкозахворювань

Невтішна статистика: на Хмельниччині суттєво зросла кількість вперше виявлених онкозахворювань
. Фото: Суспільне Хмельницький

На Хмельниччині суттєво зросла кількість вперше виявлених злоякісних новоутворень у жителів області — на 12,5% або майже на 500 випадків за рік. Загалом на початок 2024 на диспансерному обліку в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі перебуває більше 38 тисяч пацієнтів з онкозахворюваннями. З урахуванням чисельності населення, кожен 32 житель області хворіє на рак.

Про це Суспільному розповів директор обласного протипухлинного центру В’ячеслав Мороз.

За його словами, на перше січня 2024 року на диспансерному обліку в медичному закладі перебуває 38337 пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями, з них — 252 дитини.

"Суттєво зросла кількість вперше виявлених злоякісних новоутворень у жителів області. Наприклад, у 2022 році вперше діагностовано 4533, а в 2023 році – 5102 випадки онкозахворювань. Тобто за рік зросла кількість нових, вперше діагностованих раків, на 479 або 12,5%", — пояснив очільник медзакладу.

За його інформацією, якщо на 1 січня 2023 року на обліку в обласному протипухлинному центрі перебувало 37074 пацієнтів, то на початок поточного року – 38337, тобто кількість зросла на 1263 пацієнта.

"З урахуванням чисельності населення, кожен 32 житель області хворіє на рак. Найвищі рівні онкологічної захворюваності реєструються у Волочиській, Ярмолинецькій, Шепетівській, Теофіпольській, Городоцькій та Старокостянтинівській громадах", — зазначив В’ячеслав Мороз.

У жінок найчастіше діагностують рак молочної залози (22%), статевих органів (20%), шлунково-кишкового-тракту (більше 15%) та шкіри (10%). У чоловіків –злоякісні новоутворення шлунково-кишкового тракту(24,5%), легень (14,5%), передміхурової залози (13%) та сечових органів (10%).

"На виникнення онкозахворювань впливають різні фактори — від генетичних до екологічних. Важливу роль відіграють стреси, неправильне харчування, зловживання алкоголем, тютюнопаління, надмірна вага тіла, шкідливі умови праці. А також вік — старіння організму сприяє розвитку мутацій клітин і, як наслідок, виникнення пухлин", — розповів директор протипухлинного центру.

Задля попередження виникнення онкологічних захворювань важливо вести здоровий спосіб життя — звертати увагу на харчування, відпочинок, фізичну активність, психоемоційний стан, шкідливі звички, робити профілактичні огляди та своєчасно лікувати передракові хвороби, радить В’ячеслав Мороз.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок