Програма "єВідновлення": на Миколаївщині люди отримують сертифікати на нове житло

Програма "єВідновлення": на Миколаївщині люди отримують сертифікати на нове житло

Доповнено

У Миколаївській області триває програма щодо компенсації за пошкоджене чи знищене обстрілами майно. В обласному центрі у рамках "єВідновлення" люди подали 2 300 заяв.

Детальніше про виплати читайте у матеріалі.

Миколаївська область

Від початку дії програми на Миколаївщині станом на лютий 2024 року подали 5 591 заяву щодо компенсації за пошкоджене майно, повідомили у пресслужбі обласної військової адміністрації. З них 2 737 жителів вже отримали відшкодування.

"Виплачено компенсацію на загальну суму більше ніж 242 мільйона гривень. Завдяки виплатам громадяни матимуть змогу відремонтувати своє житло, яке було пошкоджене внаслідок російських обстрілів", — додали в ОВА.

Крім того, згідно з постановою Кабміну на Миколаївщині надіслали 784 заяви про відшкодування за знищене житло. 260 заявників отримали сертифікати на придбання нового житла.

Миколаїв

У прямому ефірі від 30 січня Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич розповів, що з поданих заяв у місті погодили 1 112, на загальну суму 49 мільйонів 885 тисяч гривень.

"Важливо також розуміти, що в деяких людей зруйновано житло взагалі. Таких людей, які подали заяви — 180. Призначено вже 80 сертифікатів на компенсацію за знищене майно: 66 було погоджені раніше і 14 комісія погодила зараз", — розповів Олександр Сєнкевич.

Крім того, посадовець додав, що жителі зруйнованого будинку по Заводській вже придбали п'ять квартир.

Снігурівка

Троє жителів Снігурівки вже використали сертифікати на придбання нового житла в рамках програми, повідомив у інформаційному проєкті "Суспільне. Спротив" начальник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

"Процес придбання житла нетривалий. Програма і можливість придбати житло, у кого воно було зруйновано, виникла у серпні 2023 року. За ці пів року у Снігурівській громаді розглянули 45 заяв з 64 надісланих. По 30 заявах сформовані сертифікати на загальну суму майже 34 мільйона гривень", — говорить Іван Кухта.

З 45 опрацьованих заяв по 15-ти відмовили у зв'язку з тим, що житло або не відповідає критеріям "зруйнованого", або відсутній повний пакет документів на право власності, додав посадовець.

Крім того, роботі комісії, що обстежує пошкоджене житло, заважає мінування населених пунктів, що залишили російські військові.

"Наприклад, село Безіменне вщент заміновано, вщент зруйновано, тому комісії тяжко обстежувати. Ми обстежили його за допомогою дрона: кожен будинок окремо і село в цілому. До речі, по десяти будинках із 50 села Безіменне вже людям надали сертифікати", — пояснив Кухта.

Заявку на сертифікат можна подати через "Дію".

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок