Допомагають важкохворим пацієнтам.У Городку на Хмельниччині запрацював паліативний стаціонар

Допомагають важкохворим пацієнтам.У Городку на Хмельниччині запрацював паліативний стаціонар

В Городоцькій багатопрофільній лікарні, що на Хмельниччині, з 1 січня 2024 року запрацювало відділення паліативної медичної допомоги. Тут надають спеціалізовану допомогу важкохворим пацієнтам.

Про це Суспільному розповів завідувач відділення Олександр Задорожний.

За його словами, відділення паліативної медичної допомоги розраховане на 20 ліжок і наразі тут перебуває 18 хворих.

"Раніше ми хворих тримали по інших відділеннях. Але згідно нових вимог НЗСУ повинне бути паліативне відділення, де таким пацієнтам надається стаціонарна медична паліативна допомога", — говорить Олександр Задорожний.

Завідувач Олександр Задорожний розповів, що відділення паліативної допомоги розраховане на 20 ліжок і майже всі вони зайняті, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький.
Завідувач Олександр Задорожний розповів, що відділення паліативної допомоги розраховане на 20 ліжок і майже всі вони зайняті, січень-2024. Фото: Суспільне Хмельницький.

З його слів, у паліативному відділенні допомагають полегшити симптоми і зменшити страждання хворим на невиліковні недуги. Перебування і лікування тут для пацієнтів безоплатне і вони тут можуть перебувати досить тривалий час.

"Сюди потрапляють з різкими онкологічними захворюваннями, хронічною серцево-судинною недостатністю, наслідками перенесених інсультів, з цирозами печінки, захворюваннями нирок, цукрового діабету. В нас є лікарі, які пройшли тематичне удосконалення по паліативній медичній допомозі. Також працює психолог. Ми плануємо залучити священників різних конфесій для хворих", — пояснює завідувач.

Згідно розпорядження Міністерства охорони здоров‘я, у відділенні створена Палата героя, каже Олександр Задорожний.

"Сюди потрапляють воїни, які були раніше демобілізовані, учасники АТО або учасники бойових дій. То важкохворі можуть бути з різними хронічними станами", — каже завідувач.

Обладнали відділення за кошти компанії меценатів, каже їх представник Олександр Шеретюк.

"Було закуплено спеціальні функціональні ліжка, які допомагають лікарям і молодшому медичному персоналу для догляду за важкохворими. Також були закуплені системи протипролежневі, оскільки тут дуже багато лежачих хворих. А також все для того, щоб вони могли більш комфортно себе почувати: санітарне оснащення, ходунки. Орієнтовна сума на це відділення — близько 1 мільйона гривень", — розповів Олександр Шеретюк.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок