У селі на Кіровоградщині внаслідок російського ракетного удару пошкоджені 27 будинків. Як відновлюють

У селі на Кіровоградщині внаслідок російського ракетного удару пошкоджені 27 будинків. Як відновлюють

Ексклюзивно

У селі Кропивницького району Кіровоградської області 27 будинків отримали пошкодження внаслідок російського ракетного удару тиждень тому. Комісія завершила оглядати руйнування й підрахувала збитки. Гроші на відновлення виділили з місцевого бюджету, розповів голова районної адміністрації Віталій Пастушенко. Назву села не говоримо з міркувань безпеки.

За словами Віталія Пастушенка, за відшкодуванням до сільради звернулись власники 22 будинків з 27.

"Опис пошкоджень складали виключно за участю власника будинку. Власник підписував акт. Описали кількість вікон, листів шиферу, дверей і так далі. Після того, як провели матеріальне обстеження, була калькуляція тієї чи іншої вартості. По 22 будинках сума склала 389 тисяч гривень. Пошкодження поділили на три групи: середні, сильні й легкі. Ті власники, які ще не звернулись, мають право звернутись до виконавчого органу й отримати таку фінансову допомогу".

За словами Віталія Пастушенка, власники пошкоджених будинків можуть отримати гроші на відновлення або з місцевого, або з державного бюджетів. Для одержання державних грошей треба подавати заявку через сервіс Дію.

"А якщо вони будуть зареєстровані в Дії, це буде фактично подвійне відшкодування, що є неприйнятним. Не можна за одне і те саме відшкодування отримати двічі гроші".
Будинок без вікон після обстрілу російської армії
Будинок без вікон після обстрілу російської армії. Фото: Суспільне Кропивницький

За словами Віталія Пастушенка, у місцевому бюджеті гроші на відновлення пошкодженого є.

"Попередньо була розмова з головою громади. У них є достатній фінансовий ресурс внаслідок того, що відбулася децентралізація. І грошей є достатньо для того, щоб закрити фінансову потребу по постраждалих людях. Якщо цих грошей не вистачатиме, буду спілкуватись і переконувати депутатів сільради, щоб пішли назустріч людям і відшкодовували ці кошти".

Робітників для ремонту пошкодженого майна людям треба шукати самим. З тимчасовим накриттям допомогли місцеві жителі, сказав староста Володимир.

"Нема в сільраді спеціалістів, будуть самі. Так, як і одразу. Зійшлися, згуртувалися люди, землекористувачі, які є на нашій території. Допомогли транспортом, мішками зерновими. Понакривали дахи, щоб не позамокало".
Плівка замість покрівлі на пошкодженому будинку
Плівка замість покрівлі на пошкодженому будинку. Фото: Суспільне Кропивницький

Галині Власюк з місцевого бюджету виділили 50 тисяч гривень. За її словами, цієї суми для відновлення будинку недостатньо. Тут пошкоджений паркан, віконні отвори забили дошками, дах накрили плівкою, у стінах і стелі тріщини. Галина Власюк подала заявку на відшкодування збитків в Дію.

"Я отримую пенсію чотири тисячі. Ще досі працюю, ну, хай там ще буде три тисячі. Але зможу 13 вікон купить? Вікна дуже-дуже дорогі, 5-6 тисяч. Навіть якщо взяти 10 вікон, це в середньому 50 тисяч на них треба. Двері повиломлювані вхідні — у літній кухні, у флігелі, в хаті. Скло порізало все на світі — і штори, і тюль. А сарай взагалі, там і балка тріснула, і дошка тріснула. Там проблем і проблем. Шиферина коштує 231 (це знайшли найдешевше). А сюди шиферу лише на хату треба 60 штук. Як я викручусь, я не знаю. Як мені держава не допоможе, я сама нічого не зроблю".

У будинку Галини Власюк віконні отвори забили дошками
У будинку Галини Власюк віконні отвори забили дошками. Фото: Суспільне Кропивницький

Зламаний паркан біля будинку Галини Власюк
Зламаний паркан біля будинку Галини Власюк. Фото: Суспільне Кропивницький

Пошкодження в будинку
Пошкодження в будинку. Фото: Суспільне Кропивницький

Олександр Сенченко також подав заявку в Дію. У його будинку від вибуху пошкоджений дах. На ремонт треба щонайменше 400 тисяч.

"Від осколків, від вибухової хвилі все воно вирвало, там всередині немає нічого. Ми його попідпирали на домкрати, позбивали дошками. Воно так типу стоїть для краси, від хорошого вітру він впаде. Плюс сарай, плюс вікна. Вікна позшивали, планки на рейки позабивали. Скільки треба, скільки й буду чекати. Ви самі бачите, що робиться в країні, в людей ще гірше".
У будинку Олександра Сенченка пошкоджено дах
У будинку Олександра Сенченка пошкоджено дах. Фото: Суспільне Кропивницький

Дах на будинку Олександра Сенченка
Дах на будинку Олександра Сенченка. Фото: Суспільне Кропивницький

На початок