Переселенці на Львівщині відновлюють власну справу й розводять корів

Переселенці на Львівщині відновлюють власну справу й розводять корів

На Львівщині переселенці з Луганської та Донецької областей відновлюють свою справу – розводять корів на фермі. Їхні господарства знищені внаслідок бойових дій, тому фермери заново розвивають власну справу на іншому кінці країни.

Про це Суспільному розповів заступник директора із виробництва на фермі Станіслав Карпенко.

Станіслав Карпенко переїхав на Львівщину у 2014 році, після початку війни. В Луганській області він мав фермерське господарство, тож вирішив продовжувати свою справу і на новому місці. Віднедавна чоловік почав розвивати коров'ячу ферму разом з іншими переселенцями.

"Ми мали близько 7000 гектарів землі. Всьо розбито, розграблено. І практично нічого не вдалось вивезти. Підприємство, в якому ми зараз знаходимося, люди й основний інвестор переїхали у 2022 році, після повномасштабного вторгнення. Господарство було розбите і вимушені були виїхати з залишками техніки, тварин, працівників. Вони виїхали з території Донецької області, Лиман. Всі ми в принципі об'єднані одним — те, що наш бізнес розбитий, розграблений", — каже Станіслав Карпенко.

Коров'яча ферма на Львівщині, 24 січня 2024.
Коров'яча ферма на Львівщині, 24 січня 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

На Львівщині, за словами Станіслава, фермери почали все майже спочатку: закупили на Волині корів абердино-ангуської породи й орендували землю. Наразі поголів'я нараховує 77 корів і 35 телиць, а ще – декількох телят, розповідає чоловік.

"В тій групі в нас телята до трьох місяців. Останній з тої групи народився 5-7 днів тому. Зараз отел і вони постійно в нас народжуються. Ми їх формуємо в групи, годуємо, окремо тримаємо", — розповідає фермер.

Корови на фермі, 24 січня 2024.
Корови на фермі, 24 січня 2024. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

Станіслав Карпенко каже, що в минулі роки їхня ферма отримувала дотацію з обласного бюджету на збільшене поголів'я, адже на Львівщині діє програма підтримки фермерських господарств. Торік на таку програму скерували понад 45 мільйонів гривень з обласного бюджету, розповідає директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

"Ми надавали дотації на поголів’я корів малим суб’єктам господарювання. У 2023 році ми вирішили діяти вже іншим шляхом: ми надавали дотації на приріст поголів’я. тобто, ті люди, які залучили у 2022 році, якщо вони інвестували їх у приріст поголів’я, купували нових корів, то ми саме на таку кількість надавали дотації", — каже Тетяна Гетьман.

За її словами, таку дотацію надали 96 фермерам на 747 корів.

На початок