"Живемо одним днем": як родина з Бахмута адаптується до життя у Львові

"Живемо одним днем": як родина з Бахмута адаптується до життя у Львові

Сім'я Оксани Зарішняк виїхала з Бахмута влітку 2022 року й переїхала до Львова. Щоби допомогти своїй 14-річній доньці швидше адаптуватися, Оксана знайшла для неї клуб психологічної підтримки та реабілітації.

Про це жінка розповіла кореспондентам Суспільного.

Оксана розповідає, що спершу вагалася щодо евакуації. Сім'я переїхала влітку 2022 року через обстріли міста.

"В якийсь із днів був обстріл. І наступного дня донька знайшла осколки у дворі, на городі. Чоловік каже, що ну куди вже чекати, треба виїжджати. А там на вулиці далі вже насипи роблять для боїв вуличних. Ми поїхали й побачили насипи — це такі ковші залізні залишили, щоб танки, якщо будуть проїжджати, то не проїхали. І після цього вже стали збиратися", — каже Оксана Зарішняк.

Оксана Зарішняк.
Оксана Зарішняк. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У Львові Оксана з чоловіком влаштувалися працювати на завод.

"Тяжко, страшно. Живемо одним днем. Мені кажуть: "Ти живеш на чемоданах, вже треба їх розпаковувати!" А я не можу", — розповідає жінка.

За словами Оксани, війна сильно вплинула на її 14-річну доньку Катерину. Сама школярка каже, що важко звикла до життя на новому місці.

Катерина Зарішняк.
Катерина Зарішняк. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

"Адаптуватися дуже було важко. І зі спілкуванням. Не всі одразу мене прийняли. Але в моїй школі була однокласниця, з якою ми подружились. Згодом я почала звикати", — каже Катерина.

Катерина відвідує зустрічі клубу "Світи" від благодійного фонду "Kids of Ukraine". Організація займається психологічною підтримкою підлітків-переселенців і дітей військовослужбовців.

Зустріч клубу "Світи".
Зустріч клубу "Світи". Фото надала Ірина Мазур

"Це є групові й індивідуальні пропрацювання з психологинями, психологами, терапевтами. Це окремі майстер-класи. Майстер-класи будуються не просто як розважальна частина. Майстер-клас, наприклад, з фінансової грамотності, з кібербезпеки, з конфліктології", — розповіла представниця благодійного фонду Ірина Мазур.

Ірина Мазур.
Ірина Мазур. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

За словами Ірини Мазур, благодійний фонд організовує для підлітків відпочинкові табори в Карпатах. Участь у програмі безкоштовна.

На початок