У Львові запрацював ветеранський офіс

У Львові запрацював ветеранський офіс

У Львові запрацював ветеранський офіс
Вивіска ветеранського офісу, 11 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

У Франківському районі Львова почав працювати ветеранський офіс. Там допомагатимуть військовослужбовцям, їхнім родинам та ветеранам. Такі центри відкриють у кожному районі міста.

Про це Суспільному розповів директор департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько.

Гелена Білик — дружина командира з морально-психологічного забезпечення однієї із бригад територіальної оборони. Жінка прийшла на відкриття центру й каже, що такі установи потрібні родинам, так і військовим.

"Проходження оцього пекла документів, це дуже-дуже важко. Саме для родин, для хлопців, які проходять ВЛК, це дуже важко", — каже Гелена Білик.

Дружина військовослужбовця Гелена Білик, 11 січня 2024.
Дружина військовослужбовця Гелена Білик, 11 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

У центрі надають юридичну та інформаційну допомогу. Також допомагають із соціальною адаптацією. Лілія Іванюта — одна із психологинь офісу. За її словами, часто за консультаціями звертаються дружини військовослужбовців.

"Найважче переживається втрата. Для цього треба бути з людиною, проживати втрату, мати багато емпатії, знати та відчувати, коли людині варто щось говорити, коли не варто. Коли потрібно слухати. Також до мене звертаються з депресіями найчастіше жінки, які чекають воїнів", — розповідає Лілія Іванюта.

Це перший у Львові ветеранський офіс. У ньому працюють фахівці із середовища ветеранів. У центрі надають усі послуги, які місто й держава пропонують військовим, розповідає директор департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько.

Інтер'єр ветеранського центру на вулиці Генерала Чупринки, 85, 11 січня 2024.
Інтер'єр ветеранського центру на вулиці Генерала Чупринки, 85, 11 січня 2024. Фото: Єлісавета Сілаєва / Суспільне Львів

"Ключовим є комплексність послуг. Є дуже важливим відійти від рудиментарних підходів Радянського Союзу, коли людина мала проходити квест, ходити в 100 інстанцій, брати якісь документи, слухати, що ось обідня перерва, ось не настрій, штампик не такий. Наша ключова задача — створити повністю всі умови для того, щоб отримання послуг ветеранами й родинами загиблих було умовно в один клік", — каже Руслан Приходько.

Офіс ветерана запрацював на вулиці Генерала Чупринки, 85. За словами міського голови Андрія Садового, згодом такі центри запрацюють у кожному районі міста. Наступний буде на вулиці Виговського.

На початок