Гімн Харкова за 69 тисяч гривень замовив театр опери та балету: пояснення керівника

Гімн Харкова за 69 тисяч гривень замовив театр опери та балету: пояснення керівника

Гімн Харкова за 69 тисяч гривень замовив театр опери та балету: пояснення керівника
. Харківський академічний театр опери та балету ім. Лисенка, листопад 2023 року. Фото: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

У Харківському театрі опери та балету уклали дві угоди для створення гімну Харкова. Загальна вартість створення — 69 тисяч гривень.

Про це йдеться у системі Prozorro, пише Харківський антикорупційний центр.

За музику заплатили 47 тисяч гривень, а за слова гімну — 22 тисячі гривень, сказано в угодах.

Гендиректор і художній керівник оперного театру Ігор Тулузов розповів Суспільне Харків, що гімн замовили до повномасштабного вторгнення.

"Замовлення оплатили ще до початку повномасштабної війни, не за гроші з бюджету. Ми використали благодійні внески. І гімн був майже готовий, потрібно було трохи доробити, але почалася повномасштабна війна. Це старий проєкт, який зараз довелося переоформити", — пояснив Ігор Тулузов.

ХНАТОБ Харків
Харківський театр опери та балету, Харків. Фото: Суспільне Харків

Відповідно до угоди, гімн триватиме майже 2,5 хвилини. За словами гендиректора театру, доробити гімн вирішив його автор. За це додатково не платили.

"Переробили гімн під актуальні проблеми, які пов'язані з війною. Композитор — Олександр Злотник. А автор слів — поет-пісняр Олександр Вратарьов. Гімн вже готовий. Ми його презентуємо, коли зберемо повний оркестр та завершимо облаштовувати укриття. Цей гімн ми плануємо виконувати на всіх заходах у Харкові".

За даними системи Prozorro, обидві угоди уклали та оприлюднили у листопаді 2023 року.

ХНАТОБ гімн
Угода з автором слів до гімну Харкова. Скрін: Prozorro

"Раніше, ніж підписали договір, вони не могли оплатити. Які саме це кошти, не вказано. У документації вони вказали: "Харків щодня обстрілюють, тому вирішили підтримати жителів морально, надати їм сил, створивши гімн міста". До повномасштабної війни місто не обстрілювали", — у коментарі Суспільне Харків сказав аналітик "Харківського антикорупційного центру" Євген Лісічкін.

У Харкова немає свого гімну, нині існує гімн Харківщини.

Що відомо про обмеження проведення культурних заходів у Харкові

На Харківщині з 28 березня 2023 року заборонили проводити масові заходи, якщо кількість глядачів перевищує 50 людей. Згідно з рішенням департаменту культури та туризму Харківської ОВА, їх забороняється проводити у приміщеннях філармонії, театрів, музеїв, бібліотек та на відкритому просторі.

У серпні 2023 року ДСНС Харківщини не погодили жодну з семи заявок на проведення заходів у вересні. За рішенням Ради оборони, культурні заклади повинні мати не найпростіші укриття, а захисні споруди.

У листопаді 2023 року Харківська облрада запропонувала театрам Харкова записувати свої вистави та брати гроші за перегляд відео — й таким чином заробляти.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок