Головні новини Харкова та області 10 січня: удари по табору і Вільхуватці, будівництво підземної школи

Головні новини Харкова та області 10 січня: удари по табору і Вільхуватці, будівництво підземної школи

сумська харків
Комунальники прибирають вулицю Сумську у Харкові, 1 грудня 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 10 січня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

Усього у готельному комплексі поранені 11 людей — Синєгубов

Серед поранених є іноземні журналісти, зазначив очільник ОВА.

У Лозівській громаді збільшується кількість випадків сказу: у чому причина

З початку 2024 року ветеринари зафіксували чотири випадки сказу у домашніх тварин Лозівської громади, ще дві тварини перебувають під наглядом. У 2023 році на сказ захворіли 11 тварин у громаді. У 2020 та 2022 роках не фіксували жодного випадку, у 2021 році — один.

Випадки сказу за 10 днів поточного року зафіксували у селах Шатівці, Домасі, Єлизаветівці, Краснопавлівці розповіла Суспільне Харків в.о. начальника Лозівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Юлія Висоцька.

Залучають мобілізованих із в'язниць: РФ збільшує кількість атак на Куп'янському напрямку — речниця 14 ОМБр

Станом на 10 січня російські військові збільшують кількість атак на Куп'янському напрямку. Через втрати Росія вимушена мобілізувати більше ув'язнених із тюрем.

Про це в етері марафону "Суспільне. Спротив" 10 січня сказала речниця 14 ОМБр Надія Замрига.

"РФ підтягнула свої резерви, підвезла людей свіжих, напевно, техніку, БК. Прогнозуємо, що ймовірно наступні дні кількість атак буде збільшуватись. Тому що ми вже вирахували майже по днях, як все відбувається, коли [Росія] має значні втрати, трішечки притихає, але не притихає артилерія та авіація", — повідомила Замрига.

Кількість поранених зросла до дев'ятьох людей

Про це повідомив очільник ОВА Синєгубов.

На місці працюють рятувальники, медики та поліція.

Росія вдарила по цивільному об'єкту у Харкові

Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

«Висока ймовірність жертв серед людей, які в ньому перебували. На парковці поряд з обʼєктом горять авто, попередньо, є руйнування будівлі», — йдеться у повідомленні.

Росія четвертий день поспіль завдає ударів по Харкову: ввечері 10 січня у місті пролунали вибухи

У Харкові ввечері 10 січня пролунали вибухи. У місті та області оголошена повітряна тривога з 21:19.

Перший вибух чули о 22:31, другий — о 22:32, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків.

Удар по Харкову підтвердили міський голова Ігор Терехов та керівник обладміністрації Олег Синєгубов.

Поблизу Синьківки Сили оборони відбили п'ять атак російської армії, яка намагалася прорвати оборону — Генштаб

Про відбиті атаки на Куп'янському напрямку повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Райони трьох населених пунктів Харківської області опинилися під ударами російської авіації — Вільчі, Вільхуватки, Петропавлівки.

Гатище, Плетенівка, Землянки потрапили під обстріли артилерії та мінометів на Слобожанському напрямку; близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Іванівка, Петропавлівка, Берестове — на Куп'янському.

Гімн Харкова за 69 тис. гривень замовив театр опери та балету: пояснення керівника

У Харківському театрі опери та балету уклали дві угоди для створення гімну Харкова. Загальна вартість створення — 69 тисяч гривень.

Про це йдеться у системі Prozorro, пише Харківський антикорупційний центр. За музику мали заплатити 47 тисяч гривень, а за слова гімну — 22 тисячі гривень, сказано в угодах.

Гендиректор і художній керівник оперного театру Ігор Тулузов розповів Суспільне Харків, що гімн замовили до повномасштабного вторгнення.

"Замовлення оплатили ще до початку повномасштабної війни, не за гроші з бюджету. Ми використали благодійні внески. І гімн був майже готовий, потрібно було трохи доробити, але почалася повномасштабна війна. Це старий проєкт, який зараз довелося переоформити", — пояснив Ігор Тулузов.

Удари КАБ по Вільхуватці: пожежу загасили

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Внаслідок одного із влучань частково зруйновано будівлю навчального закладу, в ній трапилась пожежа. Площа горіння становила близько 80 кв. м. Вогонь вдалось ліквідувати о 16:20", — сказано у повідомленні.

Друга бомба потрапила в землю на території приватного сектору. Внаслідок її вибуху загинула 48-річна місцева мешканка. Крім того, пошкоджені щонайменше 10 житлових будинків та магазин.

Удар по Вільхуватці: коментар місцевої СВА

Одна авіабомба влучила у Вільхуватський ліцей — зруйнований корпус, інше влучання — у дорогу, там загинула жінка, розказав Суспільному начальник Вільхуватської військової адміністрації Євген Шаповал.

"Також пошкоджено 10 приватних будинків — десь дах знесло, десь вікон немає, десь повністю зруйновані. Було два влучання. Зараз у селі живе 425 людей, а до повномасштабної війни була тисяча жителів", — говорить Шаповал.

"Інтенсивність обстрілів різна протягом останніх трьох місяців. Але не завжди ці обстріли були по об'єктах цивільної інфраструктури та будинкам — влучання були в городи, десь у поле. Але таких як сьогодні — ще не було"

Росіяни вдарили по Вільхуватці, загинула жінка

Про це повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"Окупанти завдали ударів керованими авіабомбами по селу Вільхуватка Куп’янського району. Внаслідок ворожого удару загинула 48-річна жінка. Пошкоджено 10 приватних будинків, магазин. Внаслідок обстрілу виникла пожежа в школі", — сказано у повідомленні.

У Вовчанську внаслідок удару РФ зникло світло

Про це Суспільне Харків розказав керівник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

"Влучання було за 2-3 кілометри від міста, у поле. Електрики зараз з'ясовують, які пошкодження електромереж. Ми зараз не розуміємо, що там, але електрики у місті немає. Влучання було одне, поранених немає", — сказав очільник адміністрації.

Ситуація на Куп'янському напрямку: коментар Надії Замриги

На Куп'янському напрямку росіяни підтягнули людей з місць позбавлення волі та збільшують кількість атак, говорить речниця 14 ОМБр Надія Замрига.

Через обстріли порту в Одесі харківським дорожникам не постачають суміш для посипання доріг вчасно

Дорожникам Харківської області постачають піщано-сольову суміш для посипання трас із затримкою — її доводиться чекати через логістичні проблеми, що стаються внаслідок російських обстрілів порту в Одесі.

Про це на брифінгу 10 січня повідомив директор підприємства "Дороги Харківщини" Ігор Турченко.

"З підрядниками, які закуповують планово сіль, піщано-сольову суміш і пісок для своїх потреб, є певні затримки, оскільки сіль в основному зараз постачається через Одеський порт", — сказав Турченко.

У Краснограді на Харківщині провели громадські слухання щодо перейменування міста: які результати

У Краснограді 9 січня провели громадські слухання щодо перейменування міста. За три варіанти назви проголосували 183 людини.

Про це йдеться на сайті Красноградської міськради.

  • Славноград — 64 голоси;
  • Берестин — 50 голосів;
  • Берестопіль — три голоси.

"На сесію міськради 25 січня винесемо, що провели громадські слухання. Далі подамо звернення до Верховної Ради. Там пропишемо усі три варіанти, і скільки за них віддали голосів. В усі терміни ми вкладаємося. Також врахуємо думку громади, родин захисників та жителів, які подали петицію до президента України і просять відтермінувати перейменування Краснограда до завершення повномасштабної війни", — пояснила міська голова Світлана Кривенко.

На Харківщині 11 січня — пориви західного вітру та ожеледиця: прогноз

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликий сніг;
  • Вдень сніг, місцями хуртовина. Слабка ожеледь. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер західний, 7-12 м/с, вранці та вдень пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі підвищиться до 3-8° морозу, вдень 0-5°морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі підвищиться до 3-5° морозу, вдень 0-2°морозу.

Армія РФ з артилерії обстріляла Вовчанськ

Внаслідок обстрілу Вовчанська о 19:00 9 січня пошкоджені приватні будинки та господарчі споруди.

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

За її даними, по Вовчанську били з артилерії.

У підземній школі зможуть вчити 900 дітей у дві зміни

Про це повідомила директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко. Її коментар надала пресслужба міської ради.

"На жаль, найбільші бомбардування, які були на початку вторгнення, дісталися Північній Салтівці та Індустріальному району. І зараз, коли ми створили метрошколу, і коли багато дітей її відвідують, саме на станції метро "Тракторний завод" нам вдалося знайти лише одне приміщення, і попит на навчання величезний. Плюс Індустріальний район густонаселений, до центру їхати далеко. І переважна більшість шкіл не мають укриттів", — розказала Деменко, чому школу-укриття будуть саме там.

Ми, коли обирали локацію, то розраховували на те, скільки дітей у школі, скільки навчальних закладів навкруги: школа 88, поруч від неї — школа 80, далі — це школа 119 і 113 школа, тобто скупчення дуже велике і дуже багато садочків.

Удар по дитячому табору: фото поліції

"Від удару по території оздоровчого табору було пошкоджено корпус їдальні, котельню, адмінкорпус та медичний центр. Після удару лишилися дві вирви, глибиною два та майже три метри", — повідомив керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

За його словами, слідчі, криміналісти та вибухотехніки поліції вже зібрали на місці влучань уламки ракет.

Будівництво підземної школи у Харкові: Терехов показав, на якому етапі роботи

В Індустріальному районі Харкова продовжують будувати підземну школу. За даними міського голови Терехова, вже змонтовані всі бетонні конструкції, робота закцентована на гідро- та теплоізоляції, проведенні систем каналізації, водогону та встановленні вентиляції.

"Підрядники обіцяють тримати заданий темп, щоб вже з березня місяця ми змогли навчати тут наших дітей і розпочинати зведення наступної такої школи в одному з центральних районів міста", — сказано у повідомленні.

150 пунктів незламності на Харківщині працюють цілодобово, 58 з них — у пожежних частинах

У Харківській області у 2024 році працюють 898 пунктів незламності. 150 з них відкриті цілодобово, інші — за графіками. У пунктах незламності можуть прийняти майже 40 тис. жителів регіону, повідомили у пресслужбі обладміністрації 9 січня.

За її даними, всі пункти незламності забезпечили генераторами та обігрівачами. За інформацією ОВА, 89 пунктів незламності працюють у Харкові. Як повідомила Суспільне Харків речниця міської ради Ольга Мірошніченко, 74 пункти незламності у місті — комунальні, в них можуть прийняти близько 13 тис. людей.

Рятувальник чергує у пункті незламності у Харкові, 9 січня 2024 року
Рятувальник чергує у пункті незламності у Харкові, 9 січня 2024 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Як цілодобові пункти незламності працюють 58 пожежних частин, розповів Суспільне Харків речник рятувальників Харківщини Євген Василенко.

За його словами, у Харкові та області продовжують цілодобово працювати чотири намети, де люди можуть обігрітися та зарядити телефони. У разі потреби ДСНС може розгорнути ще 11 додаткових наметів для обігріву там, зазначив Василенко.

Справу чоловіка, якого обвинувачують у вбивстві родини, збитті пішохода та нападу на друга, передали в суд

Справу розгляне Київський райсуд Харкова, повідомила пресслужба облпрокуратури.

За її даними, чоловіку загрожує довічне. Харків'янина звинувачують у:

  • нападі з ножем на знайомого;
  • вбивстві матері, 10-річної сестри, дідуся;
  • ДТП, внаслідок якого загинув пішохід.

До сотні будинків пошкоджені внаслідок ракетних ударів по Змієву 8 січня

Про це Суспільне Харків розповів міський голова Павло Голодніков.

"Пошкоджені дуже два будинки: в одному повністю зняло покрівлю, інший будинок — напроти епіцентру вибуху, там усі вікна повилітали. Багато, десь до сотні будинків, уламками побило: десь одну шиферину, десь — дві, у когось паркан чи шибки або вікно вилетіло", — розповів Голодніков.

За його словами, людям пропонують оформлювати компенсації через програму "єВідновлення" або отримання коштів від міської ради, щоб самостійно полагодити незначні пошкодження. Також жителям можуть видати будматеріали — плити ОСБ, шифер, брезент.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 10 січня

За даними Генштабу, авіаційних ударів зазнали Веселе, Петропавлівка, Іванівка, Табаївка, Піщане, Берестове Харківської області.

"На Куп’янському напрямку українські захисники відбили вісім атак ворога в районі Синьківки Харківської області", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Тимошка, під ударами РФ перебували населені пункти Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Табаївка, Піщане, Берестове, Вільшана, Вовчанськ: "Значних руйнувань зазнала цивільна інфраструктура".

"Внаслідок обстрілу села Слобожанське Липецької територіальної громади пошкоджено адмінбудівлю, приватні домоволодіння, дроти лінії електропередач. Пізно ввечері росіяни обстріляли Харків, пошкоджено територію та приміщення об'єкта цивільної інфраструктури — дитячого оздоровчого центру", — сказано у повідомленні.

Тимошко каже, що слідчі, криміналісти, вибухотехніки провели дев'ять оглядів місць подій, зібрали речові докази, опитали свідків, задокументували наслідки обстрілів та відкрили сім проваджень.

Фото наслідків удару по дитячому оздоровчому центру у Харкові

Фото опублікував керівник ОВА Олег Синєгубов.

Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року
Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року. Фото: Олег Синєгубов

Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року 1
Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року. Фото: Олег Синєгубов

Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року 2
Російські ракети зруйнували медкорпус та їдальню у дитячому оздоровчому центрі у Харкові, 10 січня 2024 року. Фото: Олег Синєгубов

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

Протягом доби росіяни завдали ударів по більш як 17 населених пунктах області:

  • Уди, Веселе, Слобожанське Харківського району;
  • Вовчанськ, Мала Вовча Чугуївського району;
  • Куп‘янськ, Іванівка Куп’янського району;
  • Авіаудари зафіксували по Веселому, Петропавлівці, Іванівці, Табаївці, Піщаному, Берестовому Куп’янського району.

Удар по табору: коментар Синєгубова

"Близько 23:00 російські окупанти вдарили по Харкову із території Бєлгорода двома ракетами С-300. Пошкоджено дитячий лікувальний оздоровчий центр. Зруйновані медичний корпус, будівля їдальні, пошкоджена територія закладу", — сказано у повідомленні керівника ОВА Синєгубова.

Нічні удари по Харкову: коментар Терехова

Ввечері 9 січня росіяни влучили по дитячому табору на околиці міста, зафіксували два влучання, повідомив міський голова Ігор Терехов. За його словами, пошкоджено кілька будівель, але люди поранень не зазнали, бо у закладі нікого не було.

Погода для Харкова та області 10 січня: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Невеликий сніг. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер північно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 12-17° морозу, місцями 19-24° морозу; вдень підвищиться до 1-6° морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 14-16° морозу, вдень підвищиться до 3-5° морозу.
На початок