На Кіровоградщині учні спецшколи шиють спальні мішки й адаптивний одяг для поранених

На Кіровоградщині учні спецшколи шиють спальні мішки й адаптивний одяг для поранених

У Кіровоградській області учні й вчителі Бобринецької спеціальної школи шиють адаптивний одяг для поранених військових, спальні мішки й аптечки. На такому виробництві зайняті 80 людей. Збираються у вільний від навчання та роботи час.

Допомагають військовим з квітня 2022 року. Почали з однієї швейної машинки, розповів директор Володимир Паїцький. Нині мають їх чотири.

"Винесли її на коридор, залучили вчителів швейної справи, дівчата почали ремонтувати. Але об’єм був настільки великим, що прийшлося нам знаходити машинки. Ми виготовили десь близько п’яти тисяч одиниць адаптивного одягу. Відправляли у шпиталі у Дніпро, Кропивницький, Харків, Миколаївську область. І роботу свою ми не припиняємо, аж допоки не здобудемо перемогу".
Збираються у вільний від роботи час
Збираються у вільний від роботи час. Фото: Суспільне Кропивницький

Вихователька спецшколи Руслана Прач сказала, що тканиною забезпечують волонтери.

"З жовтня минулого року ми стали підрозділом "Швейної роти" "Піксельні чарівниці". Ми можемо пошити адаптивні штани, які вздовж шву розстібаються на липучках. Також це тепленькі кофтинки для наших воїнів. Бандажі, які допомагають нашим військовим під час поранення підтримувати руки. Також разом з дітками ми виготовляємо адаптивні подушечки".
Руслана Прач
Руслана Прач. Фото: Суспільне Кропивницький

Адаптивна кофтина й бандаж для підтримування руки
Адаптивна кофтина й бандаж для підтримування руки. Фото: Суспільне Кропивницький

У Бобринці є підрозділ "Швейної роти"
У Бобринці є підрозділ "Швейної роти". Фото: Суспільне Кропивницький

Паралельно за тиждень шиють 10 спальних мішків. Також у виробництві аптечки й розвантажувально-плечові системи. Вчителька швейної справи Наталія Панченко сказала, що за весь час роботи пошила понад пів сотні таких систем. Щодня у вільний від роботи час приходить у майстерню.

Наталія Панченко з аптечками (у руках) й розвантажувальними системами (на столі)
Наталія Панченко з аптечками (у руках) й розвантажувальними системами (на столі). Фото: Суспільне Кропивницький

"Ми шиємо, кроїмо, утеплюємо, чим можемо, тим і допомагаємо", сказав Артем Власенко. Він один з понад 100 учнів спеціальної школи.

Артем Власенко
Артем Власенко. Фото: Суспільне Кропивницький

На початок