Передавали координати підприємств та військових частин. Скількох держзрадників затримали на Кіровоградщині за рік

Передавали координати підприємств та військових частин. Скількох держзрадників затримали на Кіровоградщині за рік

В управлінні Служби безпеки України в Кіровоградській області розповіли, скількох російських агентів, коригувальників та колаборантів затримали за рік. Вони вивідували координати блокпостів, залізничних переїздів, військових частин, передавали місця розташування оборонних, нафтопереробних підприємств та електропідстанцій. Що їм загрожує за державну зраду?

Служба безпеки України на Кіровоградщині протягом 2023 року затримала 13 російських агентів, 20 колаборантів та 30 пропагандистів, які заперечували або вихваляли вторгнення РФ в Україну. У 26 справах слідство закінчили й передали в суд. Ці дані Суспільному надала речниця обласного управління СБУ Юлія Ткач.

У 2023 році на Кіровоградщині засудили трьох корегувальників російських обстрілів

Всього виконували завдання своїх кураторів – російських спецслужб – шість корегувальників. Вони наводили ракетні удари по цивільних об’єктах, об’єктах критичної та військової інфраструктури. Вирок отримали троє з них.

У жовтні довічне ув’язнення за державну зраду отримала 22-річна жителька Олександрійського району. Затримали її у березні, коли вона фотографувала для російських військових оборонне підприємство. Інформацію передавала месенджером через "зв’язкових", які входять до складу окупаційних угруповань на східному фронті, розповіла речниця обласного управління СБУ.

"За наданою нею інформацією неодноразово здійснювали ракетні удари по вказаних об’єктах. Після вироку суду вона визнала свою провину, не заперечувала й попросила, щоб її внесли до обмінного фонду".

Свої дії дівчина пояснила так: людей їй шкода, а підприємства, інформацію про які здавала, ні. Під час допитів вона розповіла, що за роботу отримала майже 150 тисяч гривень.

За інформацією прокурора Володимира Лещенка, російські спецслужби завербували її в Маріуполі, де вона перебувала на початку російського вторгнення.

"Спочатку це були завдання нескладні – залізничні переїзди, блокпости, за що вона отримувала від двох до чотирьох тисяч гривень винагороди. Надалі завдання ускладнювались – вона надавала інформацію щодо розміщення військових частин, скупчення техніки, а також оборонних підприємств. Винагорода сягала 25-35 тисяч гривень".

До 15 років ув’язнення засудили агента ФСБ, який коригував російські повітряні удари по Кропивницькому. Затримали його в січні. Це місцевий житель, завербований російською спецслужбою до початку повномасштабної війни, сказала Юлія Ткач.

"Намагався встановити GPS-трекер на електропідстанції Кропивницького. Не заперечував свою вину. Вважає, що робив це з ідейних принципів – він проти війни та вважав, що у такий спосіб допоможе зупинити війну".

У грудні оголосили вирок пенсіонеру з Кропивницького, якого визнали винним у державній зраді. Затримали його у березні. За даними слідства, він потрапив у поле зору російських спецслужб під час поїздок у Росію до початку повномасштабної війни. Для них знімав відео казарм військових, залізничний вузол у Кіровоградській області та його охорону. Чоловіка засудили до 15 років ув’язнення.

У цьому році працівники СБУ викрили місцевого жителя, експосадовця Кропивницького слідчого ізолятора, який намагався переправити за кордон авіаційні запчастини до вертольотів Мі-8, які необхідні на фронті силам оборони. Нині з'ясовують, де він їх взяв та кому збирався продати. Запчастини передадуть на потреби Збройних сил України.

Також співробітники Кіровоградського СБУ притягують до відповідальності колаборантів, які добровільно погодились на співпрацю з представниками РФ.на деокупованих територіях. Серед них співробітники служби з надзвичайних ситуацій, поліції, шкіл, Пенсійного фонду. Вони були залучені до підготовки та проведення фейкового референдуму щодо включення Херсонської області до складу РФ. Їм повідомили про підозру в колабораційній діяльності.

Мінімальне покарання за це – штраф, максимальне – позбавлення волі від 15 років до довічного ув’язнення.

На початок