Перша в регіоні, 12-та в Україні. На Кіровоградщині відкрили молекулярно-біологічну лабораторію ДНК

Перша в регіоні, 12-та в Україні. На Кіровоградщині відкрили молекулярно-біологічну лабораторію ДНК

Доповнено

У Кіровоградській області відкрили першу в регіоні молекулярно-біологічну лабораторію ДНК. До цього зразки ДНК з Кіровоградщини досліджували у Вінниці.

Керівник науково-дослідного експертного криміналістичного центру МВС України Максим Бабій розповів Суспільному, що загалом це 12-та подібна лабораторія в Україні.

"Її оцінюють як найпотужнішу в країні. Виділення ДНК-зразків та робота на генетичному та молекулярно-біологічному рівні здійснюватимуть вісім експертів. В лабораторії можна буде дослідити сотню зразків щодня, раніше таку кількість зразків досліджували протягом місяця".

На облаштування 12 приміщень лабораторії загальною площею 300 квадратних метрів та закупівлю обладнання витратили 200 мільйонів гривень. Це гроші міністерства внутрішніх справ та з місцевого бюджету, розповів начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

Відкриття такої лабораторії у Кропивницькому пришвидшить встановлення осіб загиблих та допоможе у розслідуванні злочинів, вважає директор центру Максим Бабій.

"Кіровоградська область ближче географічно розташована до Вінницької області, тому у більшості випадків возили експертизи туди. Це був час, це дорога туди, дорога назад".

Дослідити перші зразки ДНК, які надійшли із зони бойових дій, планують 28 грудня. У лабораторії працюватимуть вісім експертів.

На початок