Відтермінований реванш: Стрижаков вдруге балотуватиметься на посаду міського голови

Відтермінований реванш: Стрижаков вдруге балотуватиметься на посаду міського голови

Відтермінований реванш: Стрижаков вдруге балотуватиметься на посаду міського голови
.

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де кропивничани, зокрема, обиратимуть очільника міста. Офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори розпочали 15 вересня. Артем Стрижаков заявив, що балотуватиметься від власної політичної структури ‘‘Перспектива міста‘‘. Все, що відомо про кандидата – в огляді Суспільного.

Загальні відомості

Артем Стрижаков народився 6 вересня 1984 року в Кіровограді (нині Кропивницький). Закінчив Кіровоградський національний технічний університет (зараз Центральноукраїнський національний технічний університет) за спеціальністю ‘‘Фінанси та кредит’’. Приватний підприємець, власник мережі магазинів мобільного зв’язку.

У лютому 2005 року Артем Стрижаков зареєстрував ФОП (Фізична особа-підприємець) з основним видом діяльності "Роздрібна торгівля комп'ютерами, периферійним устаткованням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах".

Політичні інтереси

Очолює власну партію “Перспектива міста”.

За даними сайту ‘‘Слово і діло’’ з 2010 по 2014 роки був членом політичної партії ‘‘Партія регіонів‘‘. Вийшов з партії після втечі з країни екс-президента Януковича. Восени 2014 року Артем Стрижаков намагався потрапити у Верховну Раду, але програв вибори на окрузі в Кіровограді (нині Кропивницькому - ред). З 2014 року - депутат VI скликання Кіровоградської міської ради.

У 2015 році балотувався на посаду міського голови обласного центру Кіровоградщини на виборах як самовисуванець. З відривом у 378 голосів програв вибори Андрію Райковичу. Кандидат позивався до міської територіальної виборчої комісії про неправомірність встановлення результатів виборів міського голови. Кіровоградський окружний адмінісуд позов Стрижакова не задовольнив.

За словами Артема Стрижакова, у 2019 році він отримав пропозиції балотуватися до Верховної Ради майже від усіх рейтингових партій, але не пішов на парламентські вибори, бо його місце в Кропивницькому. ‘‘Я знаю як зробити обласний центр комфортнішим і сучаснішим. Для цього потрібно багато чого змінити, а з Києва змінити життя міста неможливо‘‘.

У червні 2020 року Артем Стрижаков оголосив про створення політичної партії «Перспектива міста». Останні п’ять років під такою назвою у Кропивницькому працювала громадська організація. ‘‘Ми – партія місцевого розвитку. В нас немає київського партійного боса і олігарха, ніхто з Києва нам не вказуватиме, що робити, і відповідно звітуватимемо ми не перед босом чи олігархом, а перед звичайними людьми’’, - розповів Стрижаков в інтерв’ю 1 червня 2020 року.

За словами Артема Стрижакова, після чергового послаблення карантинних обмежень ‘‘Перспектива міста‘‘ проведе прес-конференцію та ознайомить кропивчан з програмою партії та його командою.

Чим запам’ятався Артем Стрижаков

Жителі обласного центру пам’ятають білборди і сітілайти, які з’явилися у 2014 році із рекламою депутата з наліпками "Я люблю Партію регіонів".

Стрижакoв був учасникoм Антимайдану 26 січня 2014 рoку.

Просував повернення Кіровограду назви – Єлисаветград. У 2016 році в коментарі виданню "Гордон" висловився про перейменування Кіровограда. ‘‘Перейменування міста – це неповага до мешканців Кіровограда. Ніхто не розуміє, як так сталося. При цьому думка кіровоградців не враховувалась’’ – розповів Артем Стрижаков. Відомо, що депутат звертався до Ради Європи з вимогою переглянути примусове перейменування міста. Про це він розповів на своїй сторінці у Facebook.

За даними громадської організації Рух ЧЕСНО, Артема Стрижакова у 2019 році визнали «гречкосієм» після того, як він організував в місті свято спортивних розваг. Переможці змагань отримали смартфони у якості подарунків.

Наприкінці квітня 2020 року команда Стрижакова роздала близько 10 тисяч аптечок. Їх безкоштовно отримали містяни, яким за 60 років. Про це Стрижаков повідомив під час відеобрифінгу на своїй сторінці у Facebook.

Плани, яким не судилося здійснитися

У 2017 році Муніципальне бюро Стрижакова створило проєкт з реконструкції Набережної, на який залучили 1 млн грн з громадського бюджету. У 2018 році Стрижаков ініціював створення робочої групи та хотів залучити додаткові 4 млн грн з громадського бюджету на її реконструкцію. Гроші з бюджету не отримав.

5 листопада 2019 році Муніципальне бюро Стрижакова почало збирати підписи у кропивничан за початок реконструкції міської Набережної. Питання стосовно реконструкції Набережної не вирішене.

Що зробив Артем Стрижаков

Фонд “Перспектива“, керівником якого є Стрижаков, продовжує надавати гранти молоді Кропивницького на реалізацію міських проектів. Завдяки яким в Кропивницькому з’явилися такі арт-об’єкти, як “Поезія стін“, інсталяція повітряної кулі “Політ крізь століття“, вуличне піаніно, люмінесцентний міні-мурал ‘‘Королева ночі’’ тощо.

У 2019 році команда Стрижакова створила один з перших муралів в Кропивницькому. На стіні дев’ятиповерхівки, що в районі Попова, з’явився малюнок козака Мамая на Місяці. Тоді на сайті міської ради з’явився коментар директора департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Маріанни Моркви, в якому йдеться, що проєкт реалізовувало управління культури і туризму. В рамках “Громадського бюджету” на його реалізацію виділили 150 тисяч гривень. Команда Стрижакова ‘‘ділитися славою’’ не збиралася, розповіли – загальний кошторис проєкту склав 400 тисяч гривень. Тобто значно перевищує суму, передбачену громадським бюджетом. Тож реалізація проекту – цілковита заслуга команди Стрижакова.

У липні 2020 року вздовж центральної вулиці селища Нове, що в Кропивницькому, з’явилися шість лавок з символікою місцевої політичної партії ГО “Перспектива міста”. Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Вергун підтвердив, що лавки у дворах та на вулицях Кропивницького, на спинках яких розмістили рекламний напис, встановлені самовільно. За дозволами на встановлення елементів благоустрою чи реклами на них до відповідних органів міської ради ніхто не звертався. А значить, ремонтувати їх за місцеві гроші не будуть.

Майно та активи

У декларації за 2018 рік Артем Стрижаков вказав наявність квартири у Кропивницькому, загальною площею 155 м2, житловий будинки у Новомиргороді, три магазини в Олександрії. Йому також належать 5 земельних ділянок, загальною площею 2063 квадратних метрів. Стрижаков декларує шість автомобілів – Range Rover, BMW, Mersedes-Benz, ЗАЗ Sens, Volkswagen та вантажівку ГАЗ.

У 2018 році Артем Стрижаков задекларував 2 652 588 гривень доходів.

В декларації також вказана річна заробітна плата на посаді директора мережі магазинів мобільного зв’язку – 50034 гривень.

Родина

Одружений, має двох дітей.

На початок