Соняшники, котики й "зайчики-русню поїдайчики". У Кропивницькому трофеї з поля бою стають артоб’єктами

Соняшники, котики й "зайчики-русню поїдайчики". У Кропивницькому трофеї з поля бою стають артоб’єктами

У Кропивницькому учасники проєкту "Мистецька гільдія" перетворюють трофеї з поля бою на артоб’єкти. Вироби продають на благодійних інтернет-аукціонах. За зібрані гроші купляють машини, дрони, спорядження та ліки для військових. Нині триває третій аукціон.

Всі трофеї побували на полі бою і мають свою історію, розповів співорганізатор проєкту Дмитро Калюжний.

"Коли нам передали перший бойовий трофей, то виявилось, що це були хлопці з третього полку. Вони ще працювали у Київській області, і він просто стояв дома, а потім дійшла та ідея — перетворити їх на щось цікаве".

До проєкту залучили вісім художників. Одна з них — Вікторія Белінська. Для благодійного інтернет-аукціону зробила сім лотів.

"Намагалась, щоб кожна річ була унікальною, неповторною. Тут передана націоналістична ідея з гумором. Наприклад, зображені зайці-ніндзя, я їх назвала "зайчики-русню поїдайчики". Це прототипи наших військових. Також є такі гумористичні одноклітинні істоти. Це русня, якій місця немає на нашій землі, ну і, звісно, всякі прикольні написи. Намальовано це флуоресцентними акрилом, тому під певними лампами воно світиться".
Художниця Вікторія Белінська зобразила "бойових зайчиків"
Художниця Вікторія Белінська зобразила "бойових зайчиків". Фото: Суспільне Кропивницький

Серед трофеїв є тубуси від російських ручних протитанкових гранатометів з Херсонщини й третього полку з Донецької області. На них зобразили соняшники й "українських котиків" — так в Україні називають військових.

Ліворуч — "бойовий котик"
Ліворуч — "бойовий котик". Фото: Суспільне Кропивницький

Нині збирають на дрони для 56-ї бригади на Херсонський напрямок та на квадрокоптер з тепловізором на Куп’янський напрямок, розповіла співорганізаторка проєкту Катерина Куріпка.

"Мета проєкту — зібрати якнайбільше грошей, допомогти нашим бійцям на фронті. Ми співпрацюємо напряму з хлопцями. Знаємо кожного особисто і закуповуємо речі, які їм необхідні".
Учасники проєкту "Мистецька гільдія"
Учасники проєкту "Мистецька гільдія". Фото: Суспільне Кропивницький

Світлини лотів презентують в соцмережах та сайті проєкту. За підрахунками Катерини Куріпки, за два роки "Мистецька гільдія" зібрала один мільйон гривень. Передали військовим два легкових автомобілі, пікап, мікроавтобус, шість дронів, старлінк та ліки. Фотографії звітів публікують у соцмережах проєкту.

На початок