У Полтаві перейменували вулицю Пушкіна та Сонячний парк

У Полтаві перейменували вулицю Пушкіна та Сонячний парк

Вулицю Пушкіна та Сонячний парк перейменували
Вулиця Пушкіна у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Депутати Полтавської міської ради підтримали рішення про перейменування вулиці Пушкіна та Сонячного парку. За це проголосували під час засідання позачергової сесії 8 грудня.

Про це Суспільному стало відомо із онлайн-трансляції засідання.

Перейменування вулиці Пушкіна у Полтаві

Згідно із проєктом рішення, вулицю Пушкіна у Полтаві перейменували на честь місцевого активіста та депутата міської ради Юліана Матвійчука, який воював у складі підрозділу аеророзвідки і помер від поранень, отриманих на Донеччині.

У Полтаві перейменували вулицю Пушкіна
Юліан Матвійчук. Колаж: Суспільне Полтава/ Facebook Ю. Матвійчук

Такий варіант підтримали під час онлайн голосування. Назву на честь Матвійчука підтримали майже 60% опитаних ― це 2013 людей.

Решта голосів була за варіант назви на честь полеглого полтавського бійця полку "Азов" Віталія Грицаєнка.

У Полтаві перейменували вулицю Пушкіна
Віталій Грицаєнко. фото: Суспільне Полтава

Питання про зміну назви цієї вулиці порушують вдруге. Спочатку вона була у переліку топонімів, назви яких мали змінити під час третьої черги. Однак, 4 липня робоча група з питань перейменування ухвалила відтермінувати обрання нової назви для вулиці Пушкіна. Це зробили через велику кількість поданих пропозицій.

Перейменування Сонячного парку у Полтаві

Сонячний парк у Полтаві також перейменували. Нині він матиме назву парк Сонячний імені Євгенія Браха". До початку повномасштабної війни він служив у військовому об’єднанні армії у Франції, а потім повернувся захищати Україну. Загинув на Донеччині. Присвоєння імені паркові підтримали 405 людей.

У Полтаві перейменували Сонячний парк
Євгеній Брах. Суспільне Полтава

Процес перейменування вулиць у Полтавській ТГ

Питання щодо перейменування вулиць у Полтавській міськраді почали розглядати від червня 2022-го. А приймати пропозиції щодо зміни назв – через два місяці.

16 грудня 2022-го завершили голосування щодо перейменування 71 топоніма першої черги. Затвердили нові назви 10 березня 2023-го під час сесії міської ради.17 січня у Полтаві почали обговорення варіантів перейменування вулиць другої черги. А 9 березня визначили термін голосування. Змінили назви для майже сотні вулиць другої черги 19 травня 2023-го.

Робоча група з питань перейменування почала розглядати пропозиції до зміни назв топонімів третьої черги 30 травня 2023-го року. 28 серпня у Полтавській громаді завершилося голосування.

Усього у Полтавській громаді планують перейменувати близько п’яти сотень вулиць. Робити це будуть у кілька черг.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок