НАЗК запустило першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї Росії й Ірану

НАЗК запустило першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї Росії й Ірану

База "Іноземні компоненти у зброї". Фото: НАЗК
. Фото: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції на порталі "Війна і санкції" запустило першу у світі відкриту базу даних іноземних компонентів у російській та іранській зброї.

Про це повідомили на сайті НАЗК.

База налічує понад 2000 компонентів, які використовуються Росією та Іраном у різного роду БПЛА, ракетах, системах радіоелектронної боротьби та багатьох інших видах озброєння та військової техніки.

"Демократичний та цивілізований світ має об’єднатися навколо нерозповсюдження своїх технологій до агресорів. Тільки так ми здатні гарантувати мир, безпеку та стабільність на глобальному рівні. Саме з цією метою було створено єдину базу даних компонентів", — йдеться у повідомленні.

База даних містить інформацію про іноземні компоненти, знайдені у російському та іранському озброєнні, що використовується РФ протягом повномасштабного вторгнення проти України починаючи з 24 лютого 2022 року.

Вид озброєння, виробник, технічні характеристики — вся ця інформація наявна щодо кожного компонента.

Розділ "Іноземні компоненти у зброї" регулярно оновлюватиметься та удосконалюватися. Так, згодом планується додати можливість підписки на оновлення переліку. Щоразу як НАЗК додаватиме новий компонент, усі охочі отримуватимуть сповіщення про це.

Переглянути базу іноземних компонентів можна за посиланням.

У червні 2023 року речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що Росія не може виготовляти напівпровідники, чіпи, процесори, які потрібні для створення ракет, але вона отримує компоненти контрабандою з країн, які симпатизують їй.

Видання Politiko з посиланням на координатора із питань санкцій у Державному департаменті США Джима О'Браєна повідомило, що західний експорт ключових мікрочипів та електроніки, які потрібні Росії для ведення війни, повернувся до рівня до вторгнення Україну.

На початок