Будували 30 років: у Києві відкрили Подільсько-Воскресенський міст

Будували 30 років: у Києві відкрили Подільсько-Воскресенський міст

Подільський міст
Київський міський голова Віталій Кличко на відкритті Подільсько-Воскресенського мосту. 1 грудня 2023р. . Фото: КМДА/Telegram

У Києві сьогодні, 1 грудня, відкрили Подільсько-Воскресенський мостовий перехід. Поки він буде доступний для руху спецтранспорту, автомобілів екстрених служб та автобусного маршруту №111 за напрямком ст.м. "Площа Українських героїв" — ст.м. "Лівобережна".

Про це під час відкриття мосту заявив столичний міський голова Віталій Кличко, передає кореспондентка Суспільного.

Подільсько-Воскресенський міст
Автобус №111, який їздитиме через Подільсько-Воскресенський міст. Київ, 1 грудня 2023р. Фото: Анна Самара/Суспільне

Подільсько-Воскресенський мостовий перехід – це найбільший з об'єктів транспортної інфраструктури Києва та України. Протяжність мостового переходу – понад 10 км. Нині працюватимуть чотири смуги руху, повідомив столичний голова.

"Зараз мостовий перехід виходить на Русанівські сади, але наступного року ми плануємо під залізницею зробити прокол для того, щоб запустити рух транспорту на Троєщину", — зазначив Кличко.

За його словами, запуск руху автотранспорту Подільсько-Воскресенським мостом є першим кроком до будівництва метро на Троєщину.

Подільсько-Воскресенський міст
Подільсько-Воскресенський міст. 1 грудня 2023р. Фото: Анна Самара/Суспільне

"В тілі мосту збудовані три станції метрополітену. Але за декілька років ми можемо вже говорити про будівництво і запуск метро", — сказав міський голова.

Нині готуються для подальших будівельних робіт із влаштування тунелю під залізничними коліями. Також триває зведення насипу земляного полотна на ділянці Русанівських садів з будівництвом гілок метрополітену і монтаж та укрупнення металоконструкцій прогонових будов від Центральної Садової вулиці в бік залізниці. Споруджують підпірні стіни та влаштовують мережу зовнішнього освітлення.

Подільський міст
Монтаж та укрупнення металоконструкцій прогонових будов від Центральної Садової в бік залізниці. Київ, 1 грудня 2023р.

"Сьогодні ми з'їхали на Лівий берег на Русанівські сади і продовжуємо будівництво по тимчасовому під'їзду по дорозі на вул. Бальзака, де буде сполучення з Троєщиною. Буде запущений рух транспорту, буде зупинковий комплекс, де люди зможуть пересісти з трамвая, електрички на автобус, щоб переїхати на правий берег в центр міста. Це буде буквально в середині наступного року", — повідомив голова департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор.

Подільсько-Воскресенський міст називають київським "довгобудом", оскільки його почали зводити ще 30 років тому.

Що відомо про будівництво Подільсько-Воскресенського мосту в Києві

Подільський мостовий перехід – двоярусна споруда, що складається з трьох мостів та естакад, які їх з'єднують. На верхньому ярусі мають розмістити 6 смуг автомобільного руху, а на нижньому – готова естакада для метро на Троєщину з трьома станціями.

Об'єкт будуть 30 років. У 1993 році Кабмін схвалив документацію щодо будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Запланована довжина мосту була 7,04 км. Побудувати його збиралися до 2002 року.

Підготовчі роботи розпочали в 1996 році. Через рік будівництво призупинили у зв’язку з браком фінансування. У 2011 році вдалося здати в експлуатацію першу чергу моста, а також відкрити рух по Гаванському мосту і естакаду на вулиці Набережно-Хрещатицька.

У 2016 році КМДА перезатвердила проєкт будівництва.

У січні 2019 року київський міський голова Віталій Кличко заявив, що за умов належного фінансування потрібно приблизно 1,5-2 роки, щоб запустити автосполучення через Подільсько-Воскресенський міст.

У жовтні 2022 року Київрада виділила на добудову Подільсько-Воскресенького мосту додаткові 183 мільйони гривень з місцевого бюджету.

У жовтні 2023 року компанія, яка виконує будівельні роботи, прогнозувала завершення першої черги будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу на початку листопада.

На початок