Готова естакада та станції метро на Троєщину: що відомо про будівництво Подільсько-Воскресенського моста

Готова естакада та станції метро на Троєщину: що відомо про будівництво Подільсько-Воскресенського моста

Ексклюзивно
Готова естакада та станції метро на Троєщину: що відомо про будівництво Подільсько-Воскресенського моста
Подільський міст над Дніпром у Києві. Фото: КМДА

В основних конструкціях Подільського мосту вже побудували спеціальну естакаду для метрополітену, аби поїзди майбутньої гілки столичної підземки змогли перевозити пасажирів між берегами Дніпра. Про це Суспільному розповіли в Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд у Києві.

Подільський мостовий перехід – це двоярусна споруда, що складається з трьох мостів та естакад, які їх з'єднують. На верхньому ярусі мають розміститися шість смуг автомобільного руху, а на нижньому – готова естакада для метро на Троєщину з трьома станціями.

Як зазначили у відомстві, три станції метро на Троєщину вже готові: "Суднобудівна", "Труханів острів", "Затока Десенка". Зазначені назви станцій є проєктними та, можливо, будуть уточнені.

"Це передбачає готовність будівельних конструкцій станцій в етапі влаштування залізобетонних конструкцій без влаштування оздоблювальних робіт, внутрішнього обладнання, кабельної продукції та колій у баластних коритах", — уточнили в КМДА.

Також ведеться будівництво тунелів мілкого закладання та станції метро "Райдужна" на території Русанівських садів.

"Ділянка суміщеної з Подільським мостом лінії метрополітену є частиною майбутньої гілки метрополітену, що відповідно до матеріалів Генерального плану забезпечить транспортний зв’язок житлових масивів Вигурівщина та Троєщина з вже існуючою мережею метрополітену", — зазначили в Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд у Києві.

Естакада для метро на Троєщину готова: що відомо про будівництво Подільсько-Воскресенського моста
Подільський міст над Дніпром між вулицею Набережно-Рибальською і Трухановим островом. Фото: КМДА

В матеріалах проєкту йдеться, що станції, які не розташовані на Подільсько-Воскресенському мостовому переході, будуть будуватися за окремим проєктом.

Що відом про будівництво Подільсько-Воскресенського моста

В 1993 році Кабінет Міністрів схвалив документацію щодо будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу. Запланована довжина моста була 7,04 км. Побудувати його збиралися до 2002 року.

Підготовчі роботи з будівництва моста розпочали в 1996 році. Через рік будівництво призупинили у зв’язку з браком фінансування. У 2003 році КМДА вирішила відновити підготовчі роботи.

У січні 2019 року київський міський голова Віталій Кличко заявив, що за умов належного фінансування потрібно приблизно 1,5-2 роки, щоб запустити автосполучення через Подільсько-Воскресенський міст.

В березні 2021 року заступник міністра фінансів Олександр Кава заявив, що раніше головною перешкодою для будівництва метро на Троєщину була відсутність моста.

Згодом, у серпні 2021 року, перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що столична влада планує запустити автосполучення Подільсько-Воскресенським мостом до кінця року.

Читайте також

Питання інклюзивності та комфорту: у метро з'являться вагони із підсвіткою мапи станцій

На початок