"Позбавлені можливості їздити до маяків". У Миколаєві видали книгу про пам'ятки південного регіону

"Позбавлені можливості їздити до маяків". У Миколаєві видали книгу про пам'ятки південного регіону

Тетяна Чичкалюк та Тетяна Мітковська в Миколаєві видали "Літопис навігаційних вогнів Півдня". Книга присвячена збереженню пам'яток півдня України, зокрема маяків. Зі слів авторок, маяк у філософському розумінні — це символ служіння, допомоги в подоланні небезпеки, вірного шляху виходу зі складної ситуації, тому про них треба пам'ятати.

Про роботу над виданням кореспондентам Суспільного розповіла співавторка Тетяна Чичкалюк.

За словами авторки, наклад становить 100 примірників, проте у майбутньому його планують збільшити.

"Ідея створення книжки "Літопис навігаційних вогнів півдня України" народилася у нас з Тетяною Сергіївною Мітковською практично паралельно. Рік тому наша потужна команда започаткувала проєкт, який так і називається "Вогні Півдня. Люди-маяки". Наша команда складалася з ГОГромадська організація "Центр навчання і освіти дорослих "Південь" Руслани Сіколенко, Тетяни Волинець та багатьох інших прихильників, які допомагали нам зреалізувати наш проєкт", — розповідає Тетяна Чичкалюк.

Книга
Книга. Фото: Миколаївська міська рада

Першим великим заходом у нас 20 травня був захід про маяки півдня України. Зібрали більше ніж 1,5 тисячі людей, які прийшли до нашого Музею суднобудування і флоту, який тільки-тільки був відкритий. Це була дивовижна виставка найпотужніших фотографій.
Тетяна Мітковська, Руслана Сікаленко та Тетяна Чичкалюк
Тетяна Мітковська, Руслана Сікаленко та Тетяна Чичкалюк. Фото: Ігор Арчибисов, волонтер «Центру підтримки бізнесу»

Авторка розповідає, що книгу "Літопис навігаційних вогнів півдня України" планують перекласти на англійську мову.

"Буде, звичайно, англійською мовою, тому що навіть з цього накладу наші книги були подаровані представникам посольств тих держав, які супроводжують зараз розвиток і відновлення нашого миколаївського краю", — каже Тетяна Чичкалюк.

Видання також буде доступне в електронному вигляді.

Ірина Гудим
Ірина Гудим. Фото: Ігор Арчибисов, волонтер «Центру підтримки бізнесу»

Станом на 30 листопада команда працює над створенням інтернет-магазину, який матиме назву "Вогні півдня". Можна буде придбати й сувенірну продукцію, присвячену маякам, говорить Тетяна.

"Ми зараз позбавлені можливості проводити екскурсії, їздити до наших маяків, на наше узбережжя та й взагалі проводити екскурсії, щоб закохувати у нашу землю. І все це ми будемо робити на сторінках нашого інтернет-магазину. Придбати книжку і календарики можна у видавництві Ірини Гудим", — розповідає авторка.

Що відомо про маяки на півдні України

  • У Миколаєві 26 листопада презентували книгу "Літопис навігаційних вогнів півдня України", присвячену історії будівництва маяків на території північного Причорномор’я, розвитку гідрографічної організації: створення Дирекції маяків і лоцій Чорного та Азовського морів, маякових майстерень, будівництво першої на півдні України морської астрономічної обсерваторії.
  • У книзі "Літопис навігаційних вогнів півдня України" автори приділили увагу дослідженню технічних характеристик маяків, навігаційних знаків, джерел освітлення, приладів подачі звукових сигналів тощо.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок