Суд продовжив митрополиту Лебедю дію обов'язків по запобіжному заходу

Суд продовжив митрополиту Лебедю дію обов'язків по запобіжному заходу

Уточнено
Павло Лебідь
Митрополит Павло Лебідь в залі печерського райсуду. 29 листопада 2023р. Фото: Владислав Нагорний/Суспільне

Печерський районний суд Києва сьогодні, 29 листопада, продовжив на два місяці дію обов'язків по запобіжному заходу у вигляді застави митрополиту Української православної церкви Павлу Лебедю.

Про це із судової зали передає кореспондентка Суспільного.

До 29 січня 2024 року митрополит має з'являтися за першою вимогою до суду, не відлучатись із населеного пункту, носити електронний засіб контролю та утриматися від спілкування із свідками та потерпілими.

Засідання Печерського райсуду у справі митрополита Павла
Прокурор виступає на підготовчому засіданні Печерського райсуду у справі митрополита Павла. Київ, 29 листопада 2023р. Фото: Владислав Нагорний/Суспільне

"33 млн грн була застава. В Лебедя домашній арешт і він має прибувати до слідчого судді, не спілкуватись з свідками, носити електронний браслет. Він може впливати на свідків і потерпілих, може здійснити нові правопорушення. Прошу продовжити строк дії цих заходів на 60 діб. Він має прибувати до прокурора суду, не відлучатись без дозволу суду, не спілкуватись із свідками", — сказав прокурор Євген Завістовський.

Підготовче засідання у справі митрополита Павла
Адвокати митрополита Павла на підготовчому засіданні в залі Печерського райсуду. 29 листопада 2023р. Фото: Владислав Нагорний/Суспільне

Водночас адвокати митрополита клопотали про відвід судді Світлани Гречаної. За їхніми словами, суддя ігнорує клопотання сторони захисту, проводить засідання під час повітряної тривоги.

"Є порушення, які ми зафіксували. Дії, які вчинялися, враховуючи документи, які були стороною захисту дослідженні, ставить під сумнів неупередженість даного судді", — сказав у коментарі Суспільному захисник Андрій Доманський.

"Те, що сьогодні кожний раз декларує прокурор, неправда. Я ніколи не був на стороні російської агресії. Я ніколи не відносився з неповагою до інших конфесій. В мене є родичі протестанти. Коли в мене був інфаркт, лікар сказав, ви будете в лікарні до 28 серпня, а потім каже, я повинен вас виписати, бо давлять з прокуратури. Я являюсь інсулінозалженим, прокуратура поставила прослушки, заставляли мене підписати, що я не інсулінозалжений. Те, що просять прокурори, я проти", — розповів Павло Лебідь.

Засіданні Печерського райсуду у справі митрополита Павла
Митрополит Павло у залі Печерського райсуду. Київ, 29 листопада 2023р. Фото: Владислав Нагорний/Суспільне

Поки чергова суддя у нарадчій кімнаті вирішувала, чи задовольняти клопотання про відвід, митрополит УПЦ Павло Лебідь розповів Суспільному:

"Мене охороняють 12 машин, я сам не знаю хто вони, ще умудряються лазити з ліхтариком по заборах. Я не зробив нічого з того, про що мене сьогодні судять. Це є несправедливо. Хто постраждалий? Яким чином? Що я їм зробив, що вони постраждали від мене?", — зазначив митрополит.

Чергова суддя не задовольнила клопотання адвокатів митрополита Павла про відвід судді.

Після того, як суддя Світлана Гречана повернулася до судової зали, адвокат Андрій Доманський клопотав про взяття на свої поруки Павла Лебедя на свої поруки.

"Адвокат є упередженою особою, він є захисником. Статус захисника і поручителя — недоречно", — зазначив своєю чергою прокурор Євген Завістовський.

Суд відхилив клопотання адвоката про взяття обвинуваченого на поруки.

Сьогодні мало відбутися підготовче засідання у справі митрополита УПЦ МП Павла Лебедя. Утім до Печерського райсуду не прийшли свідки. Тому підготовче засідання перенесли на 20 січня 2024 року.

Раніше Суспільне повідомило, що суд задовольнив клопотання адвокатів про відвід судді. Перепрошуємо за помилку.

Справа проти колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла

СБУ заявила про викриття нових фактів підривної діяльності проти України від митрополита УПЦ Павла Лебедя. Настоятелю Києво-Печерської лаври 13 липня оголосили нову підозру за двома статтями Кримінального кодексу: заперечення збройної агресії РФ і порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно.

1 квітня 2023 року СБУ вручила наміснику Лаври підозру за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У СБУ уточнили, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, що виправдовували чи заперечували дії країни-агресора.

Того ж дня, 1 квітня 2023 року, Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід колишньому намісникові Києво-Печерської лаври, митрополитові УПЦ Павлу (Лебедю). Суд задовольнив клопотання прокуратури про цілодобовий домашній арешт. Крім того митрополита зобов'язали носити електронний браслет. Згодом це рішення апелювали.

13 квітня митрополит Павло звернувся до Офісу омбудсмана щодо порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації.

29 травня митрополиту Павлу продовжили запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 1 липня. Після його знову продовжили на два місяці.

14 липня митрополиту УПЦ Павлу суд змінив запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу у розмірі понад 33 мільйони гривень.

7 серпня 2023 року митрополита Української православної церкви Павла (Лебедя) випустили з-під варти. За нього внесли заставу у розмірі 33,3 млн гривень. В СБУ пояснили, що звільнення з-під варти не означає закриття справи щодо священнослужителя УПЦ.

Солом'янський районний суд 11 серпня продовжив строк дії обов'язків для митрополита УПЦ Павла (Лебедя) на 2 місяці.

20 жовтня СБУ завершила розслідування щодо Павла. Його справу скерували до суду.

Підготовче засідання у справі митрополита Павла мало відбутися 28 листопада. Але його перенесли на наступний день через те, що не з'явилася сторона захисту.

На початок