Удар по Ківшарівці, збір для музею Сковороди. Головні новини Харкова та області 28 листопада: хроніка

Удар по Ківшарівці, збір для музею Сковороди. Головні новини Харкова та області 28 листопада: хроніка

Харків
Середмістя Харкова, листопад 2023 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 28 листопада 2023 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

Відбудова Харківщини: які проєкти подають громади до Держагентства відновлення

У Харкові 28 листопада відбулась зустріч представників громад та будівельних компаній з головою Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафою Найємом. Зокрема, очільники деокупованих громад просили збільшили кількість об'єктів для відновлення.

Що відповів Найєм на запити та пропозиції — у матеріалі

Житель Балаклії, який працював "правоохоронцем" під час окупації, отримав 13 років ув'язнення

Жителя Балаклії засудили до 13 років позбавлення волі за співпрацю з росіянами. Слідство встановило, що 31-річний чоловік під час окупації Балаклії влаштувався працювати "правоохоронцем".

На суді він не визнав провину, заявивши, що "просто працював в охоронній фірмі", повідомили у пресслужбі прокуратури

На Харківщині авто на смерть збило двох військових: водія взяли під варту

29-річний водій Subaru Forester наїхав на двох військових близько 20:00 22 листопада на узбіччі поблизу Першотравневого Золочівської громади. Внаслідок ДТП обидва військовослужбовці померли.

Водій кросовера втік з місця ДТП та кілька днів переховувався від правоохоронців, повідомили 28 листопада у пресслужбі поліції Харківської області.

У Вовчанську загасили пожежу, яка зайнялася внаслідок обстрілу РФ — ДСНС

28 листопада о 17:39 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу, що сталася у центральній частині Вовчанська Чугуївського району. Пожежа була спричинена російським обстрілом, поранених немає, повідомили в ДСНС Харківщини.

"По прибуттю було встановлено, що снаряди влучили у торгові об'єкти, крамниці та приватні гаражі, спричинивши декілька осередків займання. Загальна площа пожежі склала понад 300 кв.м. Горіло 10 гаражних боксів та 2 крамниці", — йдеться в повідомленні.

Що означають нові назви вулиць у Харкові: коментар представниці Харківської топонімічної групи

У Харкові на сесії міської ради 22 листопада перейменували 26 топонімів. Серед них вулиці, названі на честь полеглих захисників України, топоніми, пов'язані з козацькою добою, та поверненні історичні назви.

Про нові назви вулиць і провулків Суспільне Харків розповіла представниця ініціативи "Харківська топонімічна група" Марія Тахтаулова.

Планують завершити до середини 2024 року. Як у Люботині будують підземну школу, здатну витримати влучання С-300

У Люботині триває будівництво підземної школи. Вона розрахована на 400 людей і здатна витримати удар ракетою С-300. Роботи планують завершити до середини 2024 року.

Будівництво почали у жовтні, розповів Суспільне Харків виконроб Владислав Худокормов.

Робітники встановили фундамент майбутньої школи та ізолювали його від вологи. Нині будівельники армують і бетонують стіни, каже виконроб.

У Красноградському районі затримали чоловіка, який облив бензином і намагався підпалити п'ятьох дітей — поліція

У селі Станичному на Красноградщині затримали чоловіка, який облив бензином та підпалив компанію неповнолітніх.

Нападник був нетверезезим, повідомив начальник слідчого управління облуправління поліції Сергій Болвінов.

"Четверо дівчат та хлопець сиділи за столиком, коли до них підійшов місцевий безробітний, який зловживає спиртним. Причини, з яких він напав на дітей, невідомі — рідину він вилив за секунду, одразу підпалив і вже за мить вся компанія підлітків опинилася у вогні. Наймолодшій потерпілій одинадцять років, найстарший — сімнадцять", — йдеться в повідомленні.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ 28 листопада

Ситуація на фронті Харківської області за добу станом на 18:00 за інформацією Генштабу:

  • РФ завдала авіаційних ударів неподалік Іванівки та Степової Новоселівки Харківської області;
  • Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Гранів, Стариця, Плетенівка, Землянки, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове;
  • На Куп’янському напрямку армія РФ вела безрезультатні штурмові дії поблизу Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито чотири атаки.

"Грайливий, але неконтактний". До екопарку Фельдмана з евакуації повернули першого лемура

Лемура Леона повернули до екопарку в Лісному під Харковом. Він став першим лемуром, який вернувся з вимушеної евакуації.

"Некоректно зараз це коментувати". Мустафа Найєм — про справу нардепа Одарченка, якого підозрюють у корупції

Голова Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм відмовився коментувати справу нардепа Андрія Одарченка, який, за даними НАБУ, намагався його підкупити. Він послався на таємницю слідства.

Про це Найєм сказав під час візиту до Харкова 28 листопада.

"Я думаю, буде правильно звернутися до слідства. Було б некоректно відносно колег зараз це коментувати. Я утримаюсь від коментарів, поки триває слідство", — додав Найєм.

Удар по Ківшарівці, збір для музею Сковороди. Головні новини Харкова та області 28 листопада: хроніка
Мустафа Найєм під час візиту до Харкова, 28 листопада 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Слідчі розслідують аварію на дорозі на Чугуївщині, загинув водій

На автодорозі в Чугуївському районі 41-річний водій автомобіля Renault Master не впорався з керуванням та виїхав на зустрічну смугу. У цей час назустріч їхав Renault Scenic.

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини. Попередньо, аварія сталася на ділянці дороги з ожеледицею.

"Внаслідок аварії 21-річний водій Renault Scenic помер на місці. Його 23-річний пасажир перебуває в реанімації. Водій автомобіля Renault Master та його 21-річний пасажир отримали численні тілесні ушкодження, їх ушпиталили", — сказано в повідомленні.

У Малих Проходах частково відновили електропостачання

Енергетики заживили понад 50% точок обліку в деокупованому селі Малі Проходи. Там не було світла з початку повномасштабної війни.

Про це повідомила пресслужба "Харківобленерго". За її даними, високовольтна повітряна лінія, яка живить населений пункт, має протяжність 36 км.

"Після довгої окупації тут залишилося багато вибухівки: і протитанкові міни, і міни-"пелюстки". Розтяжки знаходили на електроопорах", — сказано в повідомленні з посиланням на начальника Дергачівського РЕМ Володимира Климчука.

Напругу вже подали на одну з трьох підстанцій, заживили 235 точок обліку. Роботи з відновлення триватимуть декілька тижнів.

29 листопада: прогноз регіонального гідрометцентру про погоду на Харківщині

У Харкові та в області вранці й вдень 29 листопада очікують пориви південно-східного вітру 15-20 м/с, це І рівень небезпеки, повідомили у регіональному гідрометцентрі.

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликий сніг, мокрий сніг з переходом у дощ, слабка ожеледь;
  • Вдень дощ, часом з мокрим снігом. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-східний 7-12 м/с; вранці та вдень пориви 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі від 4° морозу до 1° тепла, вдень 2-7° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 1-3° морозу, вдень 4-6° тепла.

У метро Харкова не відкриватимуть додаткові класи — Терехов

У харківському метро більше не зможуть відкривати нові класи для навчання школярів.

Про це в етері загальнонаціонального марафону "Єдині новини" повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Дуже великий попит. Дійсно, батьки хочуть, щоб діти навчалися в режимі офлайн, а не в режимі онлайн. Ми розуміємо, що на сьогодні немає таких, знаєте, можливостей в нас більше створювати такі класи в метро. І тому ми сьогодні вже будуємо підземну школу на 450 учнів в одну зміну, тобто в дві зміни будуть навчатися 900 учнів. І хочемо якнайшвидше побудувати цю школу", — сказав Терехов.

"Є імовірність, що музей може не пережити цю зиму" — що роблять для консервації музею Сковороди

Комунікаційниця Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди Анастасія Іщенко в коментарі Суспільне Культура пояснила, для чого запустили акцію "301 справжній друг Сковороди".

Іщенко повідомила, що в музею запрацював оновлений сайт. Там є детальна презентація, куди планують спрямувати гроші, які зберуть у межах акції "301 Справжній друг Сковороди". Попередньо музей хоче зібрати 3 млн грн на честь 301-річчя з дня народження мислителя.

Як повідомляє пресслужба музею Сковороди, зібрана сума:

  • стане частиною співфінансування протиаварійних робіт та збереже музей від тотального руйнування;
  • дозволить реставрувати пошкоджені експонати;
  • дасть час на підготовку до подальших реставраційних робіт;
  • приверне увагу міжнародних фондів та донорів до музею.

Внаслідок удару РФ по Ківшарівці пошкоджені три багатоквартирні будинки — начальник Куп'янської МВА

Армія РФ скинула керовану авіабомбу на селище Ківшарівку близько 23:30 27 листопада. Вона влучила у двір поблизу житлових будівель, внаслідок удару пошкоджені два дев'ятиповерхових і один п'ятиповерховий будинки.

Про це Суспільне Харків розповів начальник Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Беседін. За його словами, російські війська обстрілюють селище та громаду щодня.

Ківшарівка
Наслідки удару по Ківшарівці керованою авіабомбою, Харківська область, 28 листопада 2023 року. Фото надав Андрій Беседін

"Люди не постраждали. Зараз комунальні служби займаються ліквідацією наслідків: закривають пошкоджені вікна, балкони. Інфраструктура працює, світло є, газ і вода є. Завдають ударів з усіх видів озброєння — це і артилерія, і реактивні системи залпового вогню, і керовані авіабомби, які завдають дуже великих руйнувань", — говорить Беседін.

Російські війська скинули чотири керовані авіабомби по Подолах: обстріли Курилівської громади

Армія РФ чотири рази завдала ударів КАБами по селу Подолах протягом 27 листопада.

Про це Українському Радіо Харкова розповів начальник Курилівської сільської військової адміністрації Анатолій Григоренко.

Також російські війська поцілили трьома ракетами по Курилівці.

"Перша ракета ввечері 27 листопада, ще дві — після 10:00 28 листопада. Там. де поцілили, розташовані господарчі будівлі фермерського господарства, вони пошкоджені. Раніше це була центральна садиба Курилівської громади. Попередньо, поранених немає", — сказав Григоренко.

Ще одне влучання з РСЗВ зафіксували по селу Глушківці. Там зруйновані щонайменше дві господарчі будівлі.

З пам'ятника дітям, які загинули внаслідок російської агресії, прибрали іграшки

Іграшки з підніжжя пам'ятника забрали на чистку працівники Центрального парку зранку 28 листопада, повідомили у пресслужбі Центрального парку Харкова.

"Пухнастих звіряток, казкових героїв, ляльок на згадку про маленьких харків'ян знесли сюди небайдужі містяни. Іграшки пів року лежали під дощами, снігом, припадали пилом", — сказано у повідомленні.

Іграшки до підніжжя пам'ятника повернуть навесні за сухої погоди, заявили у пресслужбі.

Головні новини Харкова та області 28 листопада: хроніка
Працівники Центрального парку прибирають іграшки з підніжжя пам'ятника дітям, загиблим від агресії РФ, Харків, 28 листопада 2023 року. Фото: Центральний парк Харкова/Telegram

Держекоінспекція Харківщини проведе рейд "Новорічна ялинка"

Фахівці Держекоінспеції Харківщини проведуть рейди щодо контролю за перевезенням, заготівлею та реалізацією ялинок.Оглянуть місця продажу дерев.

Про це повідомила пресслужба Держекоінспеції.

"Підприємці, які здійснюють транспортування і продаж такої продукції, повинні мати при собі накладну з лісництва, товаро-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинен бути електронний чіп зі штрих-кодом лісового господарства, де її виростили", — сказано у повідомленні.

За порушення порядку придбання та збуту ялинок може загрожувати штраф від 510 до 1700 грн, не лише продавцю, а і покупцю.

На Харківщині заживили понад 8 тисяч споживачів, знеструмлених внаслідок негоди

Енергетики відновили електропостачання для 8600 споживачів, знеструмлених внаслідок негоди 27 листопада.

Про це повідомила речниця "Харківобленерго" Марина Шевченко.

За її даними, проблеми зі світлом фіксували на території Зміївського, Куп'янського, Чугуївського районів, а також Борівської, Шевченківської, Барвінківської, Близнюківської та Балаклійської громад.

Заживити будинки в селі Бородоярському на Ізюмщині планують протягом дня.

У Харкові в побутовій пожежі загинула жінка

Повідомлення про пожежу у п’ятиповерховому житловому будинку на пр. Героїв Харкова надійшло о 06:20 28 листопада.

Про це інформує пресслужба ДСНС Харківщини.

"Вогонь охопив домашні речі. Всередині оселі надзвичайники виявили тіло 72-річної жінки. Площа горіння склала 5 кв.м", — сказано в дописі.

Попередня причина пожежі — коротке замикання електромережі

Знеструмлення внаслідок негоди на Харківщині 28 листопада

Внаслідок негоди знеструмленими залишаються 86 будинків у селі Бородоярському Ізюмського району.

Про це повідомили в обладміністрації.

Енергетики усувають наслідки.

Рятувальники допомогли витягти швидку із замету на Богодухівщині

Авто медиків потрапило у замет на дорозі біля села Новоукраїнки, вони повідомили рятувальників о 1:00 28 листопада.

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

Богодухів замет
Рятувальники витягли із замета машину швидкої на Богодухівщині, Харківська область, 28 листопада 2023 року. Фото: ДСНС Харківщини/Telegram

"Бригада саме поверталась з місця виклику, коли потрапила у небезпечну ситуацію. Карета швидкої як не намагалась, не могла рушити з місця. За допомогою буксирувального тросу рятувальники витягли своїм авто медичний транспорт на вільну від снігу ділянку дороги", — сказано в повідомленні.

Обстріли Харківщини: дані обладміністрації

Близько 23:30 27 листопада російські війська завдали удару по селищу Ківшарівці Куп'янського району, попередньо, керованою авіабомбою. Внаслідок цього пошкоджені фасади будинків, вікна та прибудинкова територія. Нікого не поранило.

Про це повідомив начальник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

Під обстрілами також опинилися Стариця та Тихе Чугуївського району, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне та Строївка Куп'янського району.

Російські війська завдали авіаудару по Степовій Новоселівці на Харківщині

Війська РФ з авіації вдарили по селу Степовій Новоселівці. Вони вели безуспішні штурмові дії в районах Синьківки та Петропавлівки, де українські військові відбили три атаки.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

"На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки", — сказано в повідомленні.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

28 листопада: прогноз регіонального гідрометцентру про погоду на Харківщині

"Вночі 28 листопада по місту та області зберігатимуться пориви південно-західного вітру, 15-20 м/с, хуртовина. На дорогах ожеледиця", — попередили у регіональному гідрометцентрі.

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі сніг, хуртовина;
  • Вдень без істотних опадів. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с; вночі пориви 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 4-9° морозу, вдень 0-5° морозу;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 5-7° морозу, вдень 2-4° морозу.
На початок