"Не змогла відмовити його йти в армію". Мати військового чекає на повернення сина з російського полону

"Не змогла відмовити його йти в армію". Мати військового чекає на повернення сина з російського полону

Олена Смішко з Чернігівщини переїхала до Миколаївської області через повномасштабну війну. Її син Володимир — військовослужбовець 36-ї бригади морської піхоти захищав Маріуполь. Вже понад півтора року боєць перебуває в російському полоні.

Про надію на повернення сина мати розповіла кореспондентам Суспільного.

Олена Смішко родом з Чернігівщини, але через повномасштабну війну переїхала до села Червоноволодимирівка Миколаївської області. Жінка чекає на повернення з полону свого сина Володимира. Вона згадує, як в листопаді 2021 року не змогла відмовити його йти в армію.

"Я зайшла слідом за ним і кажу: "Що ти робиш?" А він: "Мамо, все нормально". Я кажу: "Не роби цього". Але він мене не послухав", – розповідає Олена.

"Не змогла відмовити його йти в армію". Мати військового чекає на повернення сина з російського полону
Олена, мати військовополоненого. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

А в лютому 2022 року чоловік вже був в Маріуполі. З початком повномасштабної війни стримував російських окупантів поблизу заводу Ілліча. Олена каже, що спілкуватись виходило нечасто.

"Ми спілкувалися. Він мені каже: "Мамо, впала ракета. Сім метрів від мене. Але нічого страшного, все нормально". Кажу: "Контузило?". А він: "Та ні, трошки", – згадує вона.

Олена також розповідає, як син розповів, що потрапили в оточення росіян.

"Кажу: "Синку, ти в мене розумний хлопчик. Виведеш своїх хлопців. Нехай вас Бог береже". І він буквально через півтори-дві години телефонує і каже: "Ми в лісі вже". І теж години через три, він вже телефонує і каже: "Мамо, ми вже в Маріуполі", В українських військових", – ділиться Олена.

Але 15 квітня 2022 року її донька повідомила, що Володимира взяли в полон.

"Коли Вова телефонував?" – запитала донька. "11-го, в понеділок”" – відповіла Олена. Їх взяли в полон".

Олена каже, що на російських каналах впізнала кофту сина на одному з фото.

"Роблю скриншот цієї фотографії. Відправляю доньці. Кричу, верещу. Вона каже: "Мамо, заспокойся. Кофта наша, але то не Вова", – розповідає Олена.

На тих же російських каналах впізнала сина, потім знайшла і в непідтверджених списках. Після цього, каже, зверталася до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, військову частину, Червоний Хрест. Спочатку Володимир вважався зниклим безвісти.

"13 жовтня 2022 року мені підтвердили, що він в полоні. І 15 травня 2023 ще раз підтвердили, що він в полоні", – каже Олена.

Володимир, син Олени, військовополонений.
Фото військовополоненого, сина Олени. Фото: Назарій Рубаняк.

У якийсь момент, навіть наважилась написати листа сину, вмовили знайомі. Однак безрезультатно.

"Як розказували люди, що теж мама написала сину лист, і його побили до півсмерті. Я кажу: "Не ризикну. Я ж не ворог своїй дитині". Я боялась довго писати. Наче й рука підіймалася, а тут і опускалася", – зізнається Олена.

Попри негоду, жінка вчергове в листопаді їде на зустріч до Координаційного штабу в Києві. Сподівається, що під час наступного обміну вдома опиниться і її син.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок