Підприємець і ветеран з Куп'янська виграв грант у майже 130 тисяч гривень на відновлення бізнесу в Харкові

Підприємець і ветеран з Куп'янська виграв грант у майже 130 тисяч гривень на відновлення бізнесу в Харкові

Ексклюзивно

Військовий родом з Куп'янська Володимир Самойленко після повернення зі служби в АТО відкрив на Салтівці у Харкові перукарню. На початку повномасштабного вторгнення Володимир доєднався до лав тероборони, а його перукарню пошкодили російські обстріли. Нині підприємець отримав грант майже на 130 тисяч гривень та відновлює свій бізнес.

Під час служби в АТО Володимир брав участь у звільненні Слов'янська, Краматорська, боровся у Дебальцевому та Шахтарськом, де отримав поранення.

"Приблизно місяці через півтора після звільнення я відкрив цю перукарню", — каже військовий.

Володимир Самойленко
Володимир Самойленко. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Володимир розвивав свій бізнес до повномасштабного вторгнення РФ: щойно воно почалося — закрив перукарню й вступив до лав територіальної оборони.

"Я до останнього не вірив, що це відбудеться. Коли стало зрозуміло, що на нас напали, з моїм досвідом діватися було нікуди. Рішення ухвалив буквально через годину після початку вторгнення", — говорить військовослужбовець.

У Куп'янську залишалися батьки Володимира Самойленка: "Через те, що я учасник АТО, до мене додому, звичайно, приходили з обшуками й мене шукали. Батьків, дякувати богу, не чіпали. Будинок пограбували трішки".

Понад рік бізнес стояв на паузі, розповідає чоловік, але потім побачив, що люди з району не поїхали. Він вирішив відремонтувати приміщення та знову відкритися.

уламок в стіні
Пошкодження у перукарні Володимира Самойленка, листопад 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Один з уламків у перукарні пролетів через усе приміщення та залишив слід на стіні.

"Складність, напевно, була у пошуку майстрів, тому що той колектив, який у мене був до війни, з них працює лише одна людина. Всі повиїжджали, треба було шукати нових майстрів. Був певний період кадрового голоду", — розказує підприємець.

Грант на відновлення отримав від благодійної організації Helvetas. Чоловік пройшов конкурс та отримав 129 тисяч гривень на перезапуск бізнесу.

"Критерії відбору: перше — ветеран, учасний бойових дій, друге — вимушено переміщена особа, третє — бізнес розташований у Салтівському районі Харкова", — розповідає Володимир про те, як отримав гроші.

перукар харків
Перукарня Володимира Самойленка на Салтівці, Харків, листопад 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Він став одним з 50 переможців грантової програми, всього надійшло 600 заявок для участі у конкурсі, каже президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

"У Володимира дуже цікавий бізнес. Він має соціальний напрямок також тому, що він частину своїх послуг надає саме ветеранам, побратимам, і вони або безплатні, або з великою знижкою. Є великий потенціал для масштабування, тому що в нас на сьогодні сфера послуг для населення не відновилася повністю", — говорить Чумак.

За його словами, на Харківщині внаслідок війни постраждало 85% бізнесу.

Підприємці можуть подати заявки на гранти від урядової програми "єРобота" та міжнародного фонду Helvetas, а ветерани можуть претендувати також на допомогу від Українського ветеранського фонду, каже Олександр Чумак.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок