"Це підприємство не на один рік". На Миколаївщині планують побудувати завод з переробки будівельних відходів

"Це підприємство не на один рік". На Миколаївщині планують побудувати завод з переробки будівельних відходів

"Це підприємство не на один рік". На Миколаївщині планують побудувати завод з переробки будівельних відходів
. Ілюстративне фото: GETTY IMAGES

У Шевченківській громаді Миколаївської області планують побудувати завод з переробки будівельних відходів. Через завдані російськими військами обстріли, зруйновані будівлі прагнуть повторно використовувати для відбудови громади. З відходів можна отримувати щебінь, пісок, цемент тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповів очільник Шевченківської територіальної громади Олег Пилипенко.

Олег Пилипенко про сортувальний завод

"Більшість громад, якщо і вирішує це питання, то так — виділяється земельна ділянка, куди звозять і накопичують відходи, а переробкою ніхто не займається, адже немає механізмів. Ми зв'язалися з інвесторами, була сформульована бізнес-ідея, адже ми розташовані між двома обласними центрами, що піддалися значним руйнуванням, це Миколаїв і Херсон", — говорить Олег Пилипенко.

За словами очільника громади, запровадження проєкту значно знизить вартість відбудови зруйнованих об’єктів.

"До повномасштабного вторгнення не було проблем із будівельними матеріалами. Зараз складно логістично і значно здорожчали. Якщо споруджувати будинки із матеріалів, що можна повторно використати, наприклад, при дробленні бетонних конструкцій можна відділити щебінь. Він буде в рази дешевший, аніж завозити з кар'єрів", — розповідає голова громади.

Одночасно вирішується екологічне питання щодо утилізації.

"Ще є проблема — значна кількість будинків була вкрита шифером, що містить азбест. За дослідженнями, цей матеріал небезпечний для здоров'я людини. Питання утилізації азбесту надзвичайно гостре, у нас є окрема ідея з утилізації", — розповідає Олег Пилипенко.

Крім того, з сировини планують виготовляти матеріал для будівництва доріг місцевого значення: вулиці, сполучення між провулками.

"Якщо використовувати нові матеріали для таких доріг, то вартість одного кілометра майже чотири мільйони гривень, а з переробленої сировини — у два рази менше, на 2,2 мільйона гривень дешевше. У зруйнованих громадах логістика має велику роль у питаннях підвезення гуманітарки, переміщення по населених пунктах, повернення людей, відновлення житла", — розповідає очільник громади.

Станом на листопад 2023 року проєкт на етапі отримання містобудівних умов, погоджень з підведення комунікацій, інвентаризації з земельної ділянки, виготовлення плану території.

Зі слів Олега Пилипенка, це буде сучасне підприємство, адже є технології, що дозволяють сортувати відходи зі зруйнованих об'єктів.

"Є люди у громаді, які ще не розуміють доцільність спорудження такого підприємства. Бояться, що буде велика кількість транспорту їздити, будуть викиди в атмосферу, пил тощо. Але це підприємство будується не на один рік. Надалі плануємо на його базі реалізувати декілька екологічних проєктів, що характерні для нашого регіону", — розповідає посадовець.

На терміни будівництва впливає безпекова ситуація. Втім розпочати й завершити роботи планують у 2024 році.

Думки жителів громади

Жителька села Котляреве Вікторія Дудка говорить, завод забезпечить громаду додатковими робочими місцями.

"Для громади, що була на лінії фронту і багато руйнувань, таким чином це дасть змогу переробляти відходи, які люди зараз розвозять на несанкціоновані сміттєзвалища. Спочатку будуть каміння переробляти, крихтами засипати дороги, потім буде робитися пісок, суміш знадобиться у відбудові громади та жителям", — зазначає Вікторія.

"До того ж це додаткове джерело фінансування".

Інша жителька громади Ірина Герасимчук додає, завжди будуть плюси і мінуси.

"Ось у нас є підприємство з переробки продуктів, є запах, може комусь це не подобається. Але це робочі місця. І зараз є новітні технології, при будівництві заводу їх врахують, аби наша екологія не постраждала", — розповідає жінка.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок