Розчищають для майбутніх досліджень: у Миколаєві в городищі "Дикий Сад" організували толоку

Розчищають для майбутніх досліджень: у Миколаєві в городищі "Дикий Сад" організували толоку

У Миколаєві організували весняну толоку в городищі "Дикий Сад". Територію розчищають для майбутніх досліджень. Косили траву й зрізали гілки близько 40 людей — студенти Чорноморського університету та працівники краєзнавчого музею.

Весняну толоку першого травня відвідали кореспонденти Суспільного.

За словами керівника археологічної експедиції "Дикий Сад" Кирила Горбенка, від початку повномасштабного вторгнення розкопки та дослідження на території городища припинили. У 2024 році вирішили відновити наукову та туристичну діяльність.

"Ми досліджуємо не тільки "Дикий Сад", а й пам'ятки кам’яного віку, робимо археологічні експертизи. Готуємося до прийому туристів, які будуть відвідувати Миколаїв. Почнемо десь у другій половині червня й продовжимо археологічні дослідження", — говорить Горбенко.

Продовжимо археологічні дослідження, тому що тут ще досліджувати й досліджувати.

Доктор історичних наук Юрій Котляр зазначає, "Дикий Сад" відіграє важливу роль для ідентичності Миколаєва.

"В принципі, це та пам’ятка, яка є найважливішою для Миколаєва. Тому що багато тисяч років тому, ще у ті часи, коли фактично не існувало навіть легендарної Трої, тут, на цій території, вже жили люди", — розповідає історик.

Це було не просто поселення, а це було дійсно місто. Можливо, навіть, своєрідна столиця цього краю.

Зі слів завідувачки науково-експозиційного відділу обласного краєзнавчого музею Наталі Софієнко, археологічна діяльність у городищі розпочалася в 1991 році. Матеріальні знахідки з городища "Дикий сад" зберігаються у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї.

"Ці знахідки поділені за різними ремеслами і видами робіт, які проводили люди. Це і бронзові вироби, варні форми, це керамічний матеріал — різні горщики, черпаки", — розповідає фахівчиня.

На толоку прийшов першокурсник Чорноморського національного університету імені Петра Могили Аркадій, який вчиться на спеціальності "Історія та археологія". Каже, у червні на території городища буде на практиці.

"Підрізаємо дерева, кущі, потім виносимо те, що підрізали на смітник. І якраз таки я прийшов, щоб підготувати цей об’єкт до археологічного дослідження", — говорить студент.

Наступну толоку планують організувати наприкінці травня, повідомляє керівник археологічної експедиції Кирило Горбенко.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок