У Рівному відкрили унікальну виставку рукописних партитур XIX–XX століття

У Рівному відкрили унікальну виставку рукописних партитур XIX–XX століття

У Рівному відкрили унікальну виставку рукописних партитур XIX–XX століття
. Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей/Facebook

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї 8 листопада відкрили виставку рукописних партитур церковної музики з історичної Волині кінця XIX — середини XX століть.

Про це йдеться на Facebook-сторінці музею.

"Представлені на виставці рукописи є важливим надбанням українського сакрального мистецтва, своєрідним видом культурної діяльності української нації", — пишуть фахівці Рівненського музею.

Ці партитури зібрав протодиякон Олександр Тарасенко в селах і містах Рівненщини, Тернопільщини та Волині. Отець Олександр — голова Всеукраїнського хорового товариства ім. М. Леонтовича, хормейстер Національної опери України. Він захопився старовинними партитурами в юнацтві. Тоді ж у нього зародилася ідея зібрати рукописи в одну колекцію. Найбільша частина виставки — колекція Рівненської духовної  семінарії. Її передав протодиякон Ніл, а йому колись передав його батько, який був регентом у Почаєві.

Виставка музичних церковних партитур, Рівне, 8 листопада 2023 року
Виставка музичних церковних партитур, Рівне, 8 листопада 2023 року. Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей/Facebook

Церемонія відкриття виставки розпочалася з виступу Рівненського камерного хору "Воскресіння" під диригуванням Олександра Одинця. Хор виконав твори з партитур на виставці, а диригент потім розповів про цінність рукописів.

Хор "Воскресіння" на виставці музичних церковних партитур, Рівне, 8 листопада 2023 року
Хор "Воскресіння" на виставці музичних церковних партитур, Рівне, 8 листопада 2023 року. Фото: Рівненський обласний краєзнавчий музей/Facebook

Вітальні слова виголосили директор музею Олександр Булига, краєзнавець Володимир Підгайко, проректор з наукової роботи Рівненської духовної семінарії отець Петро Мартинюк та клірик Свято-Воскресенського собору Рівного Андрій Бобрик.

"На сьогодні не кожен хор може виконати ці твори через їхню складність, оскільки це музика професійна та написана професійними українськими і зарубіжними композиторами. Нам належить зараз зберегти ці документи, які свідчать про високий рівень хорової культури", — розповів Олександр Тарасенко, пише Рівненська облрада.

Експозиція триватиме до 20 листопада.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок