Рідкісне меню із затонулого "Титаніка" виставлять на аукціон за 70 тисяч фунтів стерлінгів

Рідкісне меню із затонулого "Титаніка" виставлять на аукціон за 70 тисяч фунтів стерлінгів

Рідкісне меню із затонулого "Титаніка" виставлять на аукціон за 70 тисяч фунтів стерлінгів
Загибель лайнера "Титанік". Pinterest

Рідкісне меню з першого класу "Титаніка" виставлять на аукціон пам'ятних речей, пов'язаних із затонулим лайнером. Очікується, що його продадуть за 70 тисяч фунтів стерлінгів (86 тисяч доларів).

Про це повідомляє CNN.

Аукціонний дім Henry Aldridge and Son Ltd в описі лота зазначив, що меню, ймовірно, опинилося в Північній Атлантиці, коли "Титанік" затонув зранку 15 квітня 1912 року.

Урятоване меню детально описує першу вечерю для пасажирів першого класу на борту після того, як "Титанік" відплив від берегів.

На вечерю вони могли скуштувати устриці, яловичу вирізку з кремом з хрону і пюре з пастернаку, а на десерт — абрикосовий пиріг Бордалу та пудинг Вікторія.

Рідкісне меню із затонулого "Титаніка" виставлять на аукціон за 70 тисяч фунтів стерлінгів
Меню з "Титаніка". CNN

Також на продаж виставили ковдру, якою зігрівався один із врятованих у шлюпці. Цей лот в команді аукціонного дому назвали "одним з найрідкісніших тривимірних об'єктів, які вони бачили". Очікувана ціна — 100 тисяч фунтів стерлінгів (123 тисячі доларів).

Окрім цього, можна буде придбати кишеньковий годинник, який належав пасажиру другого класу, російському мігранту Синаю Кантору. Пристрій зафіксував момент, коли його власник потрапив під воду, а пізніше помер.

Рідкісне меню із затонулого "Титаніка" виставлять на аукціон за 70 тисяч фунтів стерлінгів
Годинник з "Титаніка". CNN

Як затонув "Титанік"

Морська катастрофа пароплава "Титанік" сталася в ніч проти 15 квітня 1912 року. Тогочасне найбільше судно у світі зіткнулося з айсбергом і затонуло в Північній Атлантиці під час першого рейсу із Саутгемптона до Нью-Йорка. Загинули від 1493 до 1635 людей з 2208 на борту.

Напередодні аварії "Титанік" отримав сім льодових попереджень від різних суден, які перетинали Північну Атлантику. Проте лайнер продовжував іти майже на граничній швидкості 41,67 км/год. Розрахунок робили на те, що перешкоду зможуть здалеку помітити і лайнер швидко змінить курс. Коли прямо по курсу було помічено крижану гору, попри зусилля команди, "Титаніку" не вдалося змінити курс. Правий борт корабля зачепив підводну частину айсберга. Судно отримало кілька пробоїн нижче ватерлінії загальною протяжністю в 90 м. Трюм "Титаніка" поділявся на 16 відсіків, з яких перші 5 виявилися пробитими, і судно почало повільно йти під воду.

Велика кількість жертв спричинена тим, що команда лайнера виявилася непідготованою до надзвичайної ситуації. Евакуацію організували погано: рятувальні шлюпки спускали на воду напівпорожніми, хоча місць у них ледь вистачало для половини людей, які перебували на борту.

Корабель тонув 2 години 40 хвилин, але судна, що відгукнулися на сигнали лиха, були занадто далеко й не встигли прийти на допомогу.

Усього врятувалося 712 пасажирів та членів екіпажу. Більшість людей загинули від переохолодження, оскільки температура океанської води становила -2°С. Через півтори години після повного занурення "Титаніка" на місце катастрофи прибув пароплав "Карпатія" і підібрав тих, хто врятувалися в шлюпках. Внаслідок аварії в 1914 році ухвалили Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі.

За мотивами цієї катастрофи режисер Джеймс Камерон в 1997 році зняв культовий художній фільм "Титанік" з Леонардо Ді Капріо та Кейт Вінслет у головних ролях.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок