"Замість асфальту — дрони". У Миколаєві люди вимагали спрямувати гроші на ЗСУ

"Замість асфальту — дрони". У Миколаєві люди вимагали спрямувати гроші на ЗСУ

"Замість асфальту — дрони". У Миколаєві люди вимагали спрямувати гроші на ЗСУ
Акція "Гроші на ЗСУ", Миколаїв, 4 листопада 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві 4 листопада близько тисячі людей вийшли на акцію "Гроші на ЗСУ" під будівлю міськради. Присутні вимагали спрямувати гроші з міського бюджету на допомогу Збройним силам України. Подібні акції планують організовувати ще.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла організаторка акції "Гроші на ЗСУ" в Миколаєві Діана.

"З метою виділення коштів для наших військових, а не вкладання бруківки і асфальту, який зараз не потрібен. Нам потрібна перемога і живі герої, а не бруківка, новий асфальт і нові машини у наших депутатів. Сьогодні я думаю більше тисячі точно є, і це дуже круто, тому що минулого разу на мітингу було усього 50 людей", — говорить Діана.

Місцева жителька Ірина доєдналася до акції, її чоловік перебуває під Бахмутом.

"Я хочу добитися того, щоб не робилися зараз дороги, майданчики і все інше, щоб гроші йшли на ЗСУ", — говорить Ірина.

"Замість асфальту — дрони". У Миколаєві люди вимагали спрямувати гроші на ЗСУ
"Замість асфальту — дрони, замість парків — снаряди" — напис на плакаті. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

До мирної акції долучилась і Євгенія.

"Я тут, тому що мій чоловік там і ми активно волонтеримо. Ми самі збираємо на ті дрони, і тепловізори, але ж вибачте, півтора року, майже два, війни, вже повинна щось дати громада. Я вже не кажу про державу в цілому, тому ми тут, аби наші хлопці там відчували нашу підтримку. Хотілось би, щоб до нас хоч хтось вийшов, але не на "відстань", хоча б почули", — розповідає Євгенія.

Позиція місцевої влади

До учасників акції представники самоврядування не вийшли. Мер міста Олександр Сєнкевич у Telegram відреагував дописом.

"Вимога людей щодо спрямування якомога більше коштів для армії зрозуміла і логічна. Нагадаю, що наша громада допомагає Збройним Силам постійно. Ми відпрацьовуємо кожен запит військових підрозділів. При цьому, на питання фінансування армії вже відповіла Верховна рада України, вилучаючи все військове ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб. з місцевих громад. У Миколаєві це 46 відсотків всього міського бюджету", — зазначає мер міста.

Що відомо про акцію "Гроші на ЗСУ"

  • Під час 23-ї сесії Миколаївської міської ради VIII скликання 7 вересня депутати підтримали звернення від Асоціації міст України до Президента України, Верховної Ради та Уряду щодо збереження зарахування до бюджету міста податку з доходів військових.
  • У Міністерстві фінансів України відповіли на звернення депутатів місцевих рад, зокрема Миколаївської міської ради, щодо збереження у бюджеті міста податку з доходів військових.
  • У Миколаєві 28-го жовтня до Всеукраїнського дня підтримки армії містяни організували пікет біля міської ради. Вимога — спрямувати бюджетні гроші на потреби Збройних сил України. Це був перший подібний захід у місті, тоді його відвідали приблизно 50 людей.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок