"Зміни до Бюджетного кодексу може внести тільки комітет ВР з питань бюджету" — Мінфін відповів депутатам Миколаєва

"Зміни до Бюджетного кодексу може внести тільки комітет ВР з питань бюджету" — Мінфін відповів депутатам Миколаєва

"Зміни до Бюджетного кодексу може внести тільки комітет ВР з питань бюджету" — Мінфін відповів депутатам Миколаєва
Миколаївська міська рада. Миколаївська міська рада/Facebook

У Міністерстві фінансів України відповіли на звернення депутатів місцевих рад, зокрема Миколаївської міської ради, щодо збереження зарахування до бюджету міста податку з доходів військових. У листі до депутатів зазначили, що зміни до прийнятого в першому читанні законопроєкту може внести тільки Комітет Верховної Ради України з питань бюджету.

Лист підписав директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Мінфіну Олександр Корень. Фото відповіді Міністерства фінансів опублікувало миколаївське видання "НикВести".

У документі йдеться, що в умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на 2024 рік є сектор безпеки та оборони, а також забезпечення соціальних зобов'язань держави.

"Воєнний стан вимагає мобілізації ресурсів усіх органів влади на реалізацію заходів щодо забезпечення обороноздатності країни та реалізацію заходів у частині захисту безпеки населення", — йдеться у листі Міністерства фінансів.

Проєкт Закону "Про Державний бюджет на 2024 рік" є збалансованим, 15 вересня його схвалив Кабмін та подав на розгляд Верховної Ради України. Відповідно до Регламенту, комітет Верховної Ради з питань бюджету не пізніше 15 жовтня розглядає пропозиції народних депутатів, комітетів, висновки Рахункової палати й готує висновки й пропозиції, зазначається у відповіді Мінфіну.

"Показники, що містяться у висновках та пропозиціях до проєкту Закону "Про Державний бюджет" на наступний рік, мають бути збалансованими", — повідомили у Мінфіні.

20 вересня 2023 року парламент у першому читанні прийняв Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України".

"Передбачено з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року частини податку на доходи фізичних осіб, що дотепер йшла в доходи місцевих бюджетів, буде спрямовуватися в повному обсязі до спеціального фонду Державного бюджету України", — йдеться у листі.

У Мінфіні повідомили, що сплачене військовими ПДФО повністю компенсується коштом державного бюджету, а місцеві бюджети не залишаться недофінансованими.

"На сьогодні надходження від ПДФО розподіляються у пропорції: 79 відсотків — місцеві бюджети, 21 відсоток — держбюджет. Рішення тимчасово перенаправити отриманий ресурс від військового ПДФО на розвиток оборонно-промислового комплексу та на купівлю дронів з одночасним відшкодуванням такої суми військовим дозволить не розпорошувати бюджетні кошти на непріоритетні під час війни речі", — повідомили у Мінфіні.

"Ресурс місцевих бюджетів на 2024 рік сумарно складає понад 290 мільярдів гривень. І він більше на 75 мільярдів від ресурсу 2021 року, коли військовий ПДФО в структурі місцевих бюджетів був трохи понад шість відсотків".

Що відомо

  • Депутати Миколаївської міської ради під час 23 чергової сесії VIII скликання підтримали звернення від Асоціації міст України до Президента України, Верховної Ради та Уряду щодо збереження зарахування до бюджету міста податку з доходів військових. За словами секретаря міської ради Дмитра Фалька, сума сягає 2 мільярди 700 мільйонів гривень, що складає 46 відсотків бюджету громади.
  • З жовтня місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Це передбачено змінами до бюджету на 2023-й рік, які уряд має ухвалити до 1-го жовтня. Проєкт бюджету на 2024-й рік теж передбачає перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до державного.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок