"Втрата ПДФО військових стане критичною для фінансового забезпечення Миколаєва" — директорка Департаменту фінансів ММР

"Втрата ПДФО військових стане критичною для фінансового забезпечення Миколаєва" — директорка Департаменту фінансів ММР

"Втрата ПДФО військових стане критичною для фінансового забезпечення Миколаєва" — директорка Департаменту фінансів ММР
Миколаївська міська рада. Фото: Миколаївська міська рада

Депутати абсолютною кількістю голосів під час 23 чергової сесії Миколаївської міської ради VIII скликання підтримали загальне звернення від Асоціації міст України до Президента України, Верховної Ради та Уряду щодо збереження зарахування до бюджету міста податку з доходів військових.

За словами секретаря міської ради Дмитра Фалька, сума сягає 2 мільярди 700 мільйонів гривень, що складає 46 відсотків бюджету громади.

Про це повідомили під час засідання сесії 7 вересня 2023 року.

Директорка Департаменту фінансів Миколаївської міської ради Віра Святелик каже, що втрата ПДФО військових стане критичною для фінансового забезпечення міста.

"Я хочу сказати, що саме для Миколаївської міської територіальної громади вилучення ПДФО є дуже критичним і є економічною загрозою. Бо в нас не відновилися кошти з інших надходжень. Тобто у нас уже у 2022 році близько 700 млн гривень було недоотримано надходжень від ПДФО від найманих працівників. Окрім цього є проблеми з отриманням коштів від землі та нерухомості", — говорить Віра Святелик.

За словами директорки Департаменту фінансів, надходження з інших джерел не перекривають вилучення ПДФО з військових.

"Хочу сказати, що виходячи із сьогодення, ми порахували кошти на наступний рік і це всього три мільярди. Для порівняння, у довоєнний 2021 рік, у нас базовий бюджет був 3 мільярди 600 мільйонів гривень. Тобто ми не виходимо на бюджет довоєнного стану", — додає посадовиця.

У листі від Мінфіну, щодо вилучення ПДФО з військових, прописано, що 2024 року відбудеться підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати.

"З першого січня 7100, з першого липня — вісім тисяч. Та ще необхідно врахувати 10 відсотків рівень інфляції по всіх видатках, починаючи з комунальних послуг і закінчуючи оплату послуг підрядних організацій. Тобто міська територіальна громада буде у наступному році навіть не на межі виживання. Нам дуже потрібні ці кошти" — говорить Віра Святелик.

Що відомо

  • Міністерство фінансів України виступило з ініціативою забрати з 2024 року у місцевих бюджетів надходження від податку з доходів військових.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок