На офіційному обліку в Ізраїлі зараз 14 тисяч українців, понад 100 не можуть виїхати з країни — речник МЗС

На офіційному обліку в Ізраїлі зараз 14 тисяч українців, понад 100 не можуть виїхати з країни — речник МЗС

Ніколенко розповів, скільки українців в Ізраїлі та скільки заяв про повернення
. Фото: Facebook Олег Ніколенко

На консульському обліку Посольства України в Ізраїлі перебувають 14 тисяч українців. МЗС України отримало понад 100 звернень від українських громадян, які не можуть виїхати з Ізраїлю через скасовані авіарейси.

Про це розповів речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в ефірі телемарафону.

Пункти пропуску із Сектору Гази
Пункти пропуску із Сектору Гази. Графіка: Суспільне

Фактична цифра українців, які перебувають в Ізраїлі станом на 9 жовтня, імовірно, є в рази більшою за 14 тисяч, каже Ніколенко. Для допомоги українцям працює оперативний штаб МЗС.

Він сказав, що дипломати вже мають більш як 100 звернень від українців, які не можуть виїхати з Ізраїлю. Ніколенко пояснив причину: на тлі загострення безпекової ситуації авіакампанії почали масово скасовувати авіарейси з та до Ізраїлю. Тож українські громадяни не можуть вилетіти, скориставшись рейсами, на які в них були квитки.

МЗС зараз формує списки тих українців, у кого виникли труднощі з виїздом з Ізраїлю, дипломати шукають інші шляхи, як покинути країну. Громадяни, які звернулися в посольство та консульства, мають чекати на інструкції. Ніколенко також закликав інших українців, які мають проблеми з виїздом, але ще не повідомили про це, звернутися до МЗС України.

Загиблі та поранені українці в Ізраїлі

Ніколенко ще раз нагадав, що внаслідок бойових дій в Ізраїлі та Секторі Гази загинули двоє українок, є підтвердження про їхню смерть. Також є інформація про можливих ще двох загиблих українців у районі поблизу Сектору Гази та одного українця в самому палестинському анклаві, але підтверджень про це поки що нема. Дипломати України працюють, щоб отримати повну картину про ці інциденти.

Речник МЗС розповів також, що один український хлопчик поранений в Ізраїлі, але з допомогою українських дипломатів його вивезли. Він перебуває у безпечному місці, загрози його життю та здоров'ю нема. Іншої інформації про потерпілих не отримували.

Раніше Ніколенко заявляв, що дипломатична установа в РамалліРамалла — палестинське місто у центральній частині Західного берега річки Йордан. З 1993 року виконує функцію адміністративної столиці частково визнаної Палестинської держави підтримує постійний зв‘язок з українською громадою, співробітники опрацьовують потенційні евакуаційні маршрути.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїля із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїля висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

8 жовтня стало відомо, що через бої в Ізраїлі загинули дві громадянки України.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.

На початок