Очисні споруди, зелені насадження та екоосвіта. У Миколаєві затвердили міську екологічну програму на 2023-2027 роки

Очисні споруди, зелені насадження та екоосвіта. У Миколаєві затвердили міську екологічну програму на 2023-2027 роки

Депутати Миколаївської міської ради 26-го жовтня ухвалили екологічну програму на 2023-2027 роки. У рамках програми передбачають модернізацію водоканалізаційного господарства, оновлення зелених насаджень та екологічне виховання містян.

Відповідне рішення підтримали під час засідання сесії.

Відповідно до проєкту рішення міськради основними напрямками програми є:

  • модернізація водоканалізаційного господарства;
  • оновлення зелених насаджень міста;
  • екологічне виховання та освіта;
  • екологічне управління містом;
  • раціональне землекористування;
  • захист та збереження природних екосистем, у тому числі об’єктів природно-заповідного фонду.

У рамках програми планують будівництво нових очисних споруд, придбання насосного обладнання для каналізаційної станції, встановлення сіток для механічного очищення дощових стоків. Також програма передбачає придбання та висадку дерев, кущів і квітів та заходи щодо боротьби з рослинами-алергенами, зокрема, амброзією.

"Зелений фонд міста потребує значного оновлення: потребують заміни як дерева, що досягли вікової межі, так і дерева, що постраждали внаслідок різного роду надзвичайних ситуацій", — йдеться в повідомленні.

За словами першого заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Ігоря Набатова, ця програма виноситься вже вдруге, на попередній сесії виникли питання щодо забезпечення заходів боротьби з амброзією.

"Програма стосується затвердження заходів, що передбачені для реалізації й використання грошей екологічного фонду. На минулій сесії зняли питання, адже у депутата Коваленка були питання щодо заходів з ліквідації амброзії. Ми надали пояснення на бюджетну комісію", — сказав Ігор Набатов.

У депутата міської ради Максима Коваленко виникли питання щодо заходів боротьби з амброзією.

"У мене було питання по амброзії, якщо по договору 2020 або 2021 років трохи понад трьох гривень за метр квадратний боротьби з амброзією, то в цій програмі 13 гривень, підвищення майже у чотири рази", — каже Коваленко.

Набатов прокоментував договір 2021 року.

"Договір передбачав саме оброблення відповідним засобом, тобто самі роботи. Ми не кажемо про вартість "Амбростопу", не закладений у суму договору, адже був закуплений раніше, тому і така різниця. Крім того, туди не включалась вартість спеціальних костюмів, які необхідно одягати працівникам. Я надав письмові пояснення. Надана вартість "Амбростопу" 25 гривень за літр, а ми закладаємо у програмі понад 100 гривень. А взагалі ми приймаємо програму, а не виділяємо гроші. За те, яким чином далі будуть виділятися гроші відповідатиме замовник — КП "Миколаївські парки", — сказав Ігор Набатов.

Програма розроблена з рекомендаціями та висновками Держаудит служби в рамках аудиту міста, що відбувся у 2021 році та відповідної ревізії у департаменті ЖКГ. На виконання всіх вимог все було зроблено, і винесено питання на розгляд депутатів.

Програма передбачає витрати у розмірі 81 мільйон 717 тисяч гривень протягом п'яти років.

Основний виконавець — департамент житлово-комунального господарства міської ради, співвиконавці — КП "Миколаївські парки", "ЕЛУ автодоріг", "Миколаївводоканал", "Агенція розвитку Миколаєва" та виконавчі органи Миколаївської міської ради.

"За" рішення проголосували 30 депутатів.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок