На Запоріжжі 44 % укриттів не готові до використання та не доступні для громадян — очільник ЗОВА Малашко

На Запоріжжі 44 % укриттів не готові до використання та не доступні для громадян — очільник ЗОВА Малашко

Брифінг голови ЗОВА Малашко про укриття
Укриття у Запоріжжі. Фото: Запорізька обласна прокуратура

У Запорізькій області протягом третього кварталу було перевірено 100% укриттів. За результатами інспекції фонду захисних споруд цивільного захисту, 44 % об’єкти не готові до використання та не доступні для громадян.

Про це сьогодні, 20 жовтня, повідомив під час брифінгу голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

"Слід констатувати, що на 604 день війни частина балансоутримувачів не усвідомлює відповідальність перед суспільством. Ця проблема потребує комплексного рішення на рівні держави. Тому ініційовано звернення до Голови Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду у сесійній залі змін до чинного законодавства в частині посилення адміністративної та кримінальної відповідальності до балансоутримувачів", — підкреслив Юрій Малашко.

На Запоріжжі 44 % укриттів не готові до використання та не доступні для громадян — очільник ЗОВА Малашко
Юрій Малашко, голова Запорізької ОВА, 20.10.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

Загалом на підконтрольній території Запорізької області налічується 1785 захисних споруд. За останній час до переліку безпекових осередків додалось ще 29, підсумував Юрій Малашко.

За словами очільника ЗОВА, він надав доручення профільному департаменту: протягом доби оновити інтерактивну карту укриттів, аби можливо було користуватися об'єктивними даними.

Нагадаємо, що станом на 25 серпня за підрахунками журналістів Суспільного на інтерактивну карту були нанесені 908 об'єктів. Зокрема, з 17 протирадіаційних укриттів на карті мали відображення сім.

На Запоріжжі 44 % укриттів не готові до використання та не доступні для громадян — очільник ЗОВА Малашко
Скриншот інтерактивної мапи укриттів від ЗОВА станом на 21.08.2023. Сайт Укриття Запорізької області

Що відомо про стан укриттів у Запоріжжі та області

  • 3 червня 2023 року у Запоріжжі та Запорізькому районі поліцейські, рятувальники та представники органів місцевої влади почали перевіряти стан і роботу захисних споруд цивільного захисту, а також чи цілодобово вони мають доступ, зокрема в нічний час. За добу перевірки було встановлено, що з перевірених 106 укриттів 31 було зачиненим або з обмеженим доступом.
  • 28 червня 2023 року секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв під час брифінгу наголосив, що більшість укриттів у Запоріжжі непридатні для користування.
  • 12 жовтня 2023 року у пресслужбі ЗОДА повідомили, що загалом на підконтрольних територіях Запорізької області розташовано 1785 сховищ, протирадіаційних укриттів, споруд подвійного призначення, швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів, з них 1265 об’єктів в належному стані. З 352 захисних споруд цивільного захисту 185 оцінюється як готові або обмежено готові до використання за призначенням. 167 об'єктів перебувають у неналежному стані, а до 9 сховищ власники та балансоутримувачі не забезпечили вільний доступ. З 1433 найпростіших укриттів 1086 готові чи обмежено готові та використовується за призначенням. 352 не рекомендовано використовувати як укриття, а 73 зачинені під час повітряної тривоги. За результатами інспекцій співробітниками поліції відкрито 14 кримінальних проваджень. Перевірки осередків безпеки триватимуть надалі.
  • 12 жовтня 2023 року перший заступник голови ЗОДА Руслан Мовчан зазначив, що балансоутримувачі захисних споруд несуть персональну відповідальність за убезпечення жителів Запорізької області, а тому мають привести укриття у належний стан та забезпечити вільний і безперешкодний доступ для населення.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок