Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів у Запоріжжі

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів у Запоріжжі

Ексклюзивно
Де шукати укриття в Запоріжжі та як поскаржитися
Фото ілюстративне. Модульне укриття на центральному пляжі Запоріжжя. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Запоріжжі наявні 2 375 укриттів, їх перелік сформували в 2017 році. З них 1950 простих для короткочасного перебування та 179 захисних споруд для більш тривалого перебування. Проте не всі з них перебувають у належному стані.

Як знайти найближче укриття та що робити, якщо воно перебуває в неналежному стані, – розбиралися кореспонденти Суспільного.

Мапи укриттів Запоріжжя

Нині в місті існують дві мапи укриттів — від обласної військової адміністрації та міської влади.

Так, з 22 червня в Запоріжжі працює інтерактивна мапа діючих укриттів, що розробили в обласній військовій адміністрації. Проте на ній нанесені ще не всі об'єкти. Ми нарахували 908. Зокрема, з 17 протирадіаційних укриттів на карті мають відображення сім.

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів в Запоріжжі
Скриншот інтерактивної мапи укриттів від ЗОВА станом на 21.08.2023. Фото: Сайт Укриття Запорізької області

На мапі укриттів Запоріжжя від міської ради також нанесені не всі об'єкти. А саме: 893 укриття, згідно з нашими підрахунками.

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів в Запоріжжі
Скриншот інтерактивної мапи укриттів від Запорізької міської ради станом на 21.08.2023. Фото: Запорізька міська рада

За словами керівниці громадської організації "Хочу вчитись" Катерини Звєрєвої, жодна з інтерактивних мап не відповідає усім потребам користувачів:

"Та, що створювалась міською владою, просто намальована в графічному вигляді. Тобто вона має позначки укриттів, але не показує геолокацію людини. Будинки намальовані звичайними квадратиками, і якщо ти десь зайшов у той район, в якому ти не дуже орієнтуєшся, то тобі важко знайти, де ти знаходишся, аби зрозуміти, де поруч укриття".

стан укриттів в Запоріжжі
Катерина Звєрєва, керівниця ГО "Хочу вчитись". Фото: особистий архів Катерини Звєрєвої

Щодо карти від військової адміністрації, то ця карта має геолокацію людини, але позначки укриттів постійно "злітають", розповідає Катерина:

"Можна зайти на цю карту за посиланням, а позначок про укриття не буде. Ми у своїх перевірках використовували обидві карти та помітили, що можна навіть десять разів за посиланням від військової адміністрації переходити, а позначки лише на одинадцятий з’являться".

Стан укриттів у Запоріжжі

Стосовно стану укриттів ми звернулися безпосередньо до думки запоріжців.

Звісно, опитування нерепрезентативне і відображає лише невелику частину думок містян. Проте більшість містян незадоволені станом укриттів. Про незадовільний стан укриттів говорить і безпосередньо влада.

Катерина Звєрєва наголошує, що покращити нинішню ситуацію зі станом укриттів може громадський моніторинг.

Так, в Запоріжжі, за ініціативи ГО "Хочу вчитись" і Запорізького центру розслідувань, а також фінансування міжнародних організацій USAID та PACK, для скарг на укриття через telegram або viber, створили спеціальний чат-бот "Укриття Запоріжжя ЗЦР".

Алгоритм дій бота наступний:

1. Після реєстрації бот запропонує обрати один чи декілька з чотирнадцяти пунктів -недоліків.

"Ми пропонуємо обрати саме ті, які є, згідно з нормами. Це не якість вигадані недоліки, а такі, що в нормативній базі про норми, про укриття", — пояснює Катерина Звєрєва

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів в Запоріжжі
Перелік недоліків, що можливо обрати для опису укриттів. Фото: Telegram-бот "Укриття Запоріжжя ЗЦР"

2. Необхідно обрати недоліки. Потім бот надсилає шаблон запиту до міської ради.

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів в Запоріжжі
Бот надсилає зразок заяви та контакти, необхідні для створення та подачі заявки. Фото: Telegram-бот "Укриття Запоріжжя ЗЦР"

3. У надісланому шаблоні ви отримуєте документ у Word, який необхідно заповнити, відповідно до вашого звернення. Тобто треба скопіювати недоліки з бота і вставити в бланк.

Дієва допомога: Де шукати та як поскаржитися на неналежний стан укриттів в Запоріжжі
Зразок для створення заяви щодо неналежного стану укриття. Фото: Telegram-бот "Укриття Запоріжжя ЗЦР"

4. Наступним кроком бот запропонує обрані недоліки скопіювати та вставити в бланк, який треба надіслати на електронну адресу відділу по роботі зі зверненнями громадян виконавчого комітету міської ради: [email protected]

Також скаргу можна роздрукувати та надіслати на адресу: 69105, м. Запоріжжя, проспект Соборний, 206 або принести в міськвиконком за вищезазначеною адресою в кабінет 107.

Нагадаємо, що 27 червня було звільнено начальника управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Валерія Філіповича, який відповідав за укриття в місті.

Наразі цю посаду обіймає Олександр Назаров, до якого ми звернулися з інформаційним запитом щодо кількості приведених до ладу укриттів у 2023 році.

Що відомо про стан укриттів у Запоріжжі:

  • У 2022 році на облаштування укриттів міською радою було ухвалено 15 мільярдів гривень;
  • У січні встановили модульні укриття для захисту від уламків та ударних хвиль;
  • У травні запорізькі активісти перевірили стан нових модульних укриттів та виявили, що вони не відповідають встановленим нормам;
  • У червні розпочалася перевірка захисних споруд представниками місцевої влади, Нацполіції та ДСНС. Результат – більшість укритті не придатні до використання;

На початок