Більшість укриттів у Запоріжжі непридатні для користування – Куртєв

Більшість укриттів у Запоріжжі непридатні для користування – Куртєв

Стан укриттів у Запоріжжі: більшість непридатна до використання
Модульне укриття у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Запоріжжі наявні 2 375 укриттів, їх перелік сформували у 2017 році. Проте більшість з них – непридатні до використання.

Про це під час брифінгу повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

За його словами, у місті були створені комісії при районних адміністраціях, до складу яких увійшли, окрім представників райадміністрацій, також представники Нацполіції та ДСНС. Комісія має інспектувати та складати акти:

Більшість укриттів Запоріжжя непридатна до використання – Куртєв
Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Споруда використовуватись як найпростіше укриття чи ні. Відповідно, будуть надані акти та також головам адміністрацій, щоб вони робили "замінний фонд”. Це може бути кав’ярня, багато з них зараз працюють, але раніше це були укриття. Спортивні клуби, магазини, які знаходяться в підвалах та цокольних поверхах".

Раніше Суспільне повідомляло, що депутати Запорізької міськради ухвалили облаштування укриттів та бомбосховищ в комунальних закладах міста. Кошторис програми у 2022 складав 15 мільярдів гривень. Відповідне рішення прийняли під час сесії 27 липня.

Більшість укриттів Запоріжжя непридатна до використання – Куртєв
Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради та Юрій Малашко, голова Запорізької обласної військової адміністрації. Фото: Суспільне Запоріжжя

Начальника управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради, який відповідав за укриття у місті, Валерія Філіповича, за словами Анатолія Куртєва, звільнено з 27 червня 2023 року. Кадрові зміни плануються і в обласній військовій адміністрації, розповів її голова Юрій Малашко:

Більшість укриттів Запоріжжя непридатна до використання – Куртєв
Юрій Малашко, голова Запорізької обласної військової адмністрації. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Тобто ми потихеньку тих винних, хто якраз і відповідав за наші укриття, в тому числі будемо притягати до відповідальності. Це найголовніше, і, відповідно, виводити наші укриття на належний рівень".

За словами Юрія Малашка, усі роботи з приведення укриттів до ладу, планують провести впродовж місяця. Нагадаємо, від 23 червня в Україні діє постанова РНБО, яка передбачає покарання посадових осіб за неналежний стан укриттів.

Що відомо про стан укриттів у Запоріжжі та області

  • 13 квітня стан сховища, яке перебуває на балансі лікарні, визнано неналежним. Через це під час повітряних тривог пацієнти та персонал не мають можливості ним скористатися. Прокуратура звернулася до суду з вимогою привести укриття до ладу.
  • 21 квітня Запорізький окружний адміністративний суд ухвалив рішення зобов'язати керівництво медичного закладу у Хортицькому районі міста привести укриття, яке перебуває у них на балансі, до належного стану.
  • 28 квітня у Запоріжжі п'ять сховищ, що на балансі медичних закладів, визнані такими як ті що знаходяться в неналежному стані й не здатні захистити персонал, пацієнтів та відвідувачів під час повітряних тривог.
  • 9 травня у Запоріжжі суд зобов’язав комунальне підприємство привести укриття, яке перебуває у них на балансі, до належного стану.
  • 17 травня Запорізькі активісти перевірили стан захисних споруд у місті та виявили, що сім модульних укриттів Запоріжжя не відповідають Державним будівельним нормам захисних споруд.
  • 3 червня у Запоріжжі та Запорізькому районі поліцейські, рятувальники та представники органів місцевої влади почали перевіряти стан і роботу захисних споруд цивільного захисту, а також чи цілодобово вони мають доступ, зокрема в нічний час. За добу перевірки було встановлено, що з перевірених 106 укриттів 31 було зачиненим або з обмеженим доступом.
  • 3 червня Запорізька обласна прокуратура через суд зобов’язала КНП "Міська дитяча лікарня № 5" Запорізької міської ради привести до ладу сховище, розташоване в закладі.
  • 12 червня у Запорізькій області трьом чоловікам, які привласнили майже 430 тис. грн на ремонті бомбосховища у Дніпрорудному, повідомили про підозру.
  • 16 червня Запорізька обласна прокуратура через суд намагається зобов'язати власника приміщення, що знаходиться на території Вільнянської громади Запорізької області, привести у належний технічний стан протирадіаційне укриття.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок