"До сих пір не віриться, що була операція". Як живе Степан Батіг з Хмельниччини після трансплантації серця

"До сих пір не віриться, що була операція". Як живе Степан Батіг з Хмельниччини після трансплантації серця

"До сих пір не віриться, що була операція". Як живе Степан Батіг з Хмельниччини після трансплантації серця
Степан Батіг тепер з усмішкою згадує те, що йому довелося пережити. Фото: Суспільне Хмельницький

49-річний Степан Батіг з села Велика Ведмедівка на Хмельниччині живе з "чужим" серцем. Операцію по трансплантації органу йому провели у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі в січні 2022.

Як відновлювався після операції та чим зараз займається — Степан розповів Суспільне Хмельницький.

Майже два роки пройшло з того часу, коли жителю села Велика Ведмедівка Красилівської громади пересадили донорське серце.

"Чесно, тоді я думав, що цього ніколи не станеться. Бо людей, які чекають в черзі на трансплантацію багато, а пощастило саме мені", — зізнається Степан Батіг.

Через два місяці після операції чоловік почав відновлюватись. Каже, до сих пір не вірить, що йому пересадили "чуже" серце.

"Я отримав серце чоловіка з Івано-Франківщини, в нього відмовив головний мозок. І тоді його серце дісталося мені, а деякі органи — іншим людям. Велика вдячність його сім'ї за те, що вирішили врятували мене та інших людей", — каже Степан.

З його слів, сьогодні він продовжує жити звичайне життя.

"На роботу не хожу. Роблю все біля дому, але без великих навантажень. Потрібно берегтися", — зізнається чоловік.

Степан Батіг періодично проходить обстеження у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі, квітень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Степан Батіг періодично проходить обстеження у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі, квітень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Наразі Степан Батіг раз у два-три місяці проходить обстеження у Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі, де йому призначають потрібно дозу лікарських препаратів.

За словами директора центру Андрія Кланци, Степан має пожиттєво приймати ліки для профілактики відторгнення чужерідного органу.

"Більше 10 років тому пацієнту замінили серцевий клапан на штучний. Але з роками серце зношувалось, погіршувався його стан. Як тільки з'явилась можливість зробити трансплантацію — ми її провели. Отримали донорський орган, який система визначила як сумісний з пацієнтом з Івано-Франківська", — розповів директор серцево-судинного центру.

За його словами, є державна програма, яка фінансує проведення трансплантації органів, тому лікування стало можливим і в Україні. Раніше таких пацієнтів відправляли за кордон.

"На Хмельниччині — це поки що єдина трансплантація серця. Від початку війни такі операції не проводились. Наразі у черзі на донорське серце в області перебувають п'ять пацієнтів", — додав Андрій Кланца.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок