На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах

На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах

На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах
. Depositphotos

Близько 8% складу членів міських, районних та обласної територіальних виборчих комісій Тернопільщини і 15% їхнього керівного складу працювали на виборах раніше. Про це повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області Ольга Галушка.

За підрахунками ОПОРИ 31 член територіальних виборчих комісій Тернопільщини, які організовують та проведуть місцеві вибори 25 жовтня, мають досвід роботи у виборчих комісіях минулих років. З них 10 осіб обіймають керівні посади.

Штат 13 з 22 комісій не включає жодного члена, який раніше б працював на виборах.

У Чортківській районній та Збаразькій, Зборівській і Теребовлянській міських ТВК є по 5 членів, які мають попередній досвід.

На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах
На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах. ОПОРА

Галушка розповіла, що з моменту утворення ТВК і до дня голосування у їхньому складі можуть відбуватися заміни:

"Це може бути або особиста заява про складення повноважень члена комісії, або внесенням відповідного подання суб'єктом, за поданням якого кандидатуру цього члена було включено до складу комісії, або невиконання ним обов'язків та інше. Для прикладу, станом на 24 серпня відбулося 36 замін у складі ТВК Тернопільської області. Також ЦВК може достроково припинити повноваження усього складу виборчої комісії. Такий випадок був під час президентської кампанії 2019 року".

ТОП найдосвідченіших членів комісії у регіоні очолює секретарка Збаразької міської ТВК Надія Бура, яка працювала на дев’яти попередніх виборчих кампаніях.

"Для мене місцеві вибори найскладніші, тому що багато покладено на територіальну комісію. Але досвід звичайно допомагає. Безвідповідальне ставлення до формування самої комісії. Дуже багато в комісії людей випадкових, я б сказала, які нічого в комісіях практично на вирішують. Я взагалі, відверто кажучи, є противником формування комісій по партійному признаку. Я вважаю, що комісію мають формувати люди з досвідом, які повинні забезпечити строге виконання закону і все, не вникаючи в різні політичні чвари", – каже Бура.

Також ОПОРА провела аналіз гендерний та віковий баланс складу територіальних виборчих комісій Тернопільської області.

Нагадаємо, 10 серпня ЦВК утворила 22 територіальні виборчі комісії.

На Тернопільщині менше 8% складу ТВК мають досвід на минулих виборах
Близько 400 осіб від 37 партій працюватимуть у ТВК Тернопільщини. ОПОРА

Загалом у їхньому складі працюватиме 396 осіб, по 18 – у кожній ТВК. З них майже 70% становлять жінки і 30% – чоловіки. Гендерний дисбаланс спостерігається у складах майже всіх комісій Тернопільщини. Найбільш він помітний у Збаразькій міській ТВК, де 94% – жінки.

Найчастіше у складі ТВК зустрічаються особи у віці від 50 до 59 років – у 24% випадках. А середній вік членів дорівнює 45 років. Наймолодшою є членкиння Тернопільської районної ТВК їй 18 років, а найстаршою 83-річна членкиння, яка включена до складу Чортківської міської ТВК.

Що відомо:

На початок