МОК відсторонив ОКР через включення до складу олімпійських органів з окупованих територій України

МОК відсторонив ОКР через включення до складу олімпійських органів з окупованих територій України

МОК відсторонив ОКР через включення до складу олімпійських органів з окупованих територій України
. ОКР. Фото: AP Photos

Однак рішення щодо участі спортсменів з Росії у статусі "нейтральних" на Олімпіаді-2024 ще не ухвалене.

Міжнародний олімпійський комітет відреагував відстороненням Олімпійського комітету Росії (ОКР) через включення до складу олімпійських органів з окупованих територій України. Відповідна заява опублікована на офіційній сторінці МОК в соцмережі X.

На початку жовтня ОКР прийняв до свого складу регіональні олімпійські комітети так званих "ДНР" та "ЛНР", а також окупованих частин Херсонської та Запорізької областей. Очільник НОК України Вадим Гутцайт у відповідь на це звернувся до МОК із засудженням дій ОКР, а також повідомив, що це питання буде винесене на обговорення Виконавчого комітету 15-17 жовтня.

Ще перед засіданням Виконавчого комітету МОК в оргнізації ухвалили рішення щодо відсторонення Олімпійського комітету Росії. Причину такого рішення пояснили порушенням ОКР олімпійської хартії у контексті територіальної цілісності України.

МОК визначив для Олімпійського комітету Росії безстрокове відсторонення, до першого повідомлення. А також вказав можливі наслідки такого рішення:

  • Неможливість виконання ОКР функцій національного олімпійського комітету та отримування фінансування від Олімпійського руху.
  • МОК залишає за собою право визначити можливість участі "нейтральних" спортсменів з російським паспортом на Олімпійських іграх 2024 та 2026 років, відповідно до рекомендацій організації від 28 березня 2023 року.

Попри отримання рекомендацій щодо повернення до змагань, МОК досі не ухвалив остаточного рішення щодо майбутнього спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпійських іграх у Парижі. Відповідне питання може бути розглянуте саме на засіданні Виконавчого комітету 15-17 жовтня.

При цьому наприкінці березня МОК змінив позицію щодо виступів російських та білоруських атлетів на міжнародних турнірах, порекомендувавши федераціям повернути представників цих країн у "нейтральному" статусі.

Новина доповнюється...

На початок