"Впоралися на 50%". Тренерка гімнастів Ковтуна і Стельмаха — про ЧС-2023, комунікацію в збірній і плани перед Олімпіадою

"Впоралися на 50%". Тренерка гімнастів Ковтуна і Стельмаха — про ЧС-2023, комунікацію в збірній і плани перед Олімпіадою

Ексклюзивно
"Впоралися на 50%". Тренерка гімнастів Ковтуна і Стельмаха — про ЧС-2023, комунікацію в збірній і плани перед Олімпіадою
. Ілля Ковтун та Ірина Горбачова. Фото: Instagram / irinandk

Ексклюзивне інтерв'ю Ірини Горбачової для Суспільне Спорт.

Збірна України зі спортивної гімнастики завершила виступи на чемпіонаті світу-2023 з двома нагородами: "срібло" особистого багатоборства в Антверпені виграв Ілля Ковтун, "бронзу" в опорному стрибку — Назар Чепурний.

Для 20-річного Ковтуна "срібло" стало дебютним на рівні чемпіонатів світу. Дотепер особистим рекордом гімнаста на турнірі була "бронза" 2021 року, теж здобута в особистому багатоборстві.

Особистій нагороді Ковтуна передував його виступ у команді, де збірна зуміла здобути олімпійську ліцензію, хоча й залишилася поза медальним фіналом ЧС-2023. Критики через надмірну складність від головного тренера Геннадія Сартинського тоді зазнали програми Ковтуна та Радомира Стельмаха, двох підопічних тренерки Ірини Горбачової.

"Бронзу" чемпіонату здобув інший вихованець Горбачової, 21-річний Назар Чепурний. Гімнаст вперше в кар'єрі здійнявся на подіум світової першості, посівши третє місце в змаганнях з опорного стрибка.

За підсумками ЧС-2023 Ірина Горбачова дала інтерв'ю в ефірі Суспільне Спорт, в якому відповіла на критику щодо складності програми своїх підопічних, розповіла про плани на подальшу підготовку гімнастів напередодні Олімпіади та оцінила виступи в Антверпені.

  • Де готувалися до чемпіонату світу-2023:

"Спочатку в Італії, у місті Феррара, а зараз ми постійно перебуваємо на навчально-тренувальному зборі в хорватському Осієку, у спортивному клубі «Сокіл»".

  • Про результати Іллі Ковтуна і травму гімнаста:

"Травми завжди всім заважають. Усі гімнасти світового рівня мають свої проблеми, вади, адже це спорт. Вони постійно ходять лезом ножа. Вони ризикують своїм життям, здоров'ям — це постійно відбувається. Тому і в нас на кожному старті, коли ми готуємося, є певні проблеми. Зараз у нас додалася ще одна, ми її вирішуємо, але всупереч усьому Ілля показав результат [на чемпіонаті світу], максимально допоміг команді".

"Звичайно, ми прагнули більшого, десь впоралися на 50%, на жаль. У нас були плани не просто вийти у фінал на паралельних брусах, а й боротися за медаль. Також ми планували потрапити до фіналу вправ на коні та перекладині, у нас була досить нова комбінація. Але маємо те, що маємо, робимо висновки, аналізуємо й працюємо далі, виправляємо свої похибки".

Горбачова
Ілля Ковтун. Фото: AP Photos

"Наразі мої вихованці роблять такі комбінації, щоб виконання було на оцінку 9.2, не на 7 або ще нижче. Це неспортивно та неефектно. Інакше ми б не мали змоги потрапити в команду [Олімпіади-2024]. Вскочили в останній момент [у топ-12] завдяки тому, що Ілля Ковтун мав складну програму".

"Так, Радомир Стельмах — досить юний спортсмен, у нього складна програма, тому дайте можливість юнакові проходити міжнародні офіційні змагання серед дорослих спортсменів, адже він вчорашній юніор. Тоді йому буде краще і легше впоратися зі своїм хвилюванням і складністю".

"Аби боротися на світовому рівні, необхідно робити складні елементи, комбінації. А легка програма — це достатньо для, мабуть, регіональних чемпіонатів в Україні або чемпіонатів України. Якщо рухаємося далі, необхідно ускладнювати [програму] обов'язково, і ми не повинні зупинятися, необхідно додавати".

Горбачова
Радомир Стельмах, Ілля Ковтун та Ірина Горбачова. Фото: Instagram / irinandk
  • Як вирішити проблему з комунікацією в збірній України:

"Це запитання потрібно ставити головному тренеру. Напевно, щось не так із його боку. Ми працюємо, показуємо результат, допомагаємо нашій державі, економимо велику кількість грошей на навчально-тренувальних зборах моїх вихованців і мене як особистого тренера. Ми лише просили декілька разів допомогти нам з екіпіруванням, але отримали відмову. Якось справляємося, вирішуємо питання іншими шляхами. Зараз нас дуже добре підтримує Черкаська область, наша рідна черкаська ДЮСШ «Олімпія», команда з міста Черкаси".

"Треба переглянути ставлення до всіх гімнастів і відпрацювати гідну, вірну планку, однакову для всіх. І щоб не було односторонньої інформації, адже медаль має дві сторони, а також ще й ребро. Тому я вважаю, що необхідно ці запитання поставити головному тренеру. Чому під час чемпіонату світу він говорить, що Ілля Ковтун не готовий, погано виступає, підводить команду, а вже сьогодні дає інтерв'ю, що все в нас чудово? Так не може бути, не можна кидатись із крайності в крайність. Необхідно спокійніше, врівноваженіше керувати колективом. Адже ти зібрав найкращих з кращих — тренерів, спортсменів. Якщо ти їх зібрав, умій керувати ними; якщо ні, будь ласка, поступися, дай дорогу іншим".

  • Чи планують гімнасти повертатися в Україну перед Олімпіадою-2024:

"Зараз є найкращі умови в Іллі [Ковтуна] та Радомира Стельмаха. Нам допомагають наші друзі з Хорватії. До речі, я перед чемпіонатом світу пропонувала і головному тренеру, щоб легше і простіше було підготуватися нашій збірній, приїхати сюди, мої друзі нам допоможуть. Зібрати основну команду з тими запасними гімнастами, яких він бачить тут — і ми могли б у спокійних умовах готуватися всі разом. Але, на жаль, йому ця ідея не сподобалася, він сказав, що може сам все влаштувати в іншій країні. Цього не відбулося".

"Наразі ми плануємо продовжувати навчально-тренувальні збори в Осієку. Ілля росте, Радомир росте, вони показують результати. Що ще треба для нашої держави? Ми допомагаємо. Повторюсь: нині не витрачаються колосальні кошти на навчально-тренувальні збори моїх гімнастів. Під час війни це дуже вагомий внесок, особисто від нас для нашої держави".
Горбачова
Назар Чепурний. Фото: Getty Images
  • Про медаль Чепурного та його перехід під керівництво Геннадія Сартинського:

"Ми з Назаром не лише розпочинали, я разом зі своєю бригадою пропрацювала з [Чепурним] 17 років. Це майже життя, тому колишні учні, колишній тренер — такого не буває, це раз і назавжди, як і колишніх батьків не буває. Я лишаюся і надалі його першим тренером".

"Зараз він перейшов тренуватися до головного тренера [чоловічої збірної України] Геннадія Сартинського. Це його рішення, було дуже багато колотнечі навколо цього. Про це я також напишу допис, адже я маю відповісти юнакові [Чепурному] на всі його запитання, які він ставить. Я зичу йому лише найкращого, вітаю його. Техніка виставлена, база закладена, з хлопцем зроблено все. Уся робота пророблена колосально мною та моєю бригадою. Тепер лише необхідно просто біля нього бути і показувати результат. Зрозуміло, що гімнаста не міг підготувати хтось інший за півтора місяця, щоб він так колосально стрибнув. Подивіться на минулий рік: на всіх ліцензійних етапах Кубку світу він проходив поруч зі мною, в нього постійно були медалі — три срібні, одна золота. Не можна сказати, що за півтора місяці хтось із нього зробив «зірку». Він вже був зіркою, титулованим, одним із найкращих гімнастів нашої країни".

"Від самого початку він зі мною не радився. Назар написав заяву на мене в Міністерство [молоді та спорту України]. Це було все узгоджено з головним тренером, я про це дізналася згодом. Потім Назар передумав, вирішив забрати заяву, повернутися знову [до мене], згодом — знову передумав, і там було дуже багато цікавих подій. Але ось нещодавно за наказом заступника міністра його перевели все-таки з Черкаського ШВСМ до Київського ШВСМ. Мене залишили першим тренером і записали другим тренером Геннадія Сартинського".
На початок