Україна третій рік поспіль завершила без медалей доросле жіноче Євро з гімнастики

Україна третій рік поспіль завершила без медалей доросле жіноче Євро з гімнастики

Поліна Д'яченко під час виступу зі спортивної гімнастики
Поліна Д'яченко під час виступу зі спортивної гімнастики. Getty Images/Gabriel Bouys

Лише одна українка боролась у фіналі Євро-2024.

Жіноча збірна України зі спортивної гімнастики завершила без медалей виступи на дорослому жіночому Євро-2024. Втретє поспіль Україна опиняється поза подіумом.

Чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики серед жінок стартував в італійському Ріміні невдовзі після завершення чоловічого турніру. На чоловічому Євро Україна завоювала п'ять нагород та виграла медальний залік.

На Євро-2024 Україну представляли п'ять гімнасток в дорослій категорії: Єлизавета Губарева, Анна Лащевська, Діана Лобок, Поліна Д’яченко, Маріанна Кінюк. В перший день турніру розігрувались медалі з багатоборства, але українки не змогли завоювати нагороду.

Однак за підсумками кваліфікації вперше за три роки до фіналу пробилась одна українська гімнастка. Дебютантка дорослої континентальної першості Поліна Д'яченко боролась за медаль у вправах на колоді.

Українка виконала вправу складністю 5.1, заробивши 12.500 балів. За підсумками фіналу Д'яченко посіла восьме місце – найменший результат серед усіх спортивних гімнасток.

Україна третій рік поспіль завершила без медалей доросле жіноче Євро з гімнастики. Востаннє на чемпіонаті Європи нагороду отримала Анастасія Бачинська — посіла третє місце у вправах на колоді у 2021 році.

Медальний залік країн на жіночому Євро-2024, топ-5

  1. Італія — 5 золотих + 2 срібних + 1 бронзових (8 медалей загалом)
  2. Франція — 1+0+3 (4)
  3. Велика Британія — 0+1+2 (3)
  4. Румунія — 0+2+0 (2)
  5. Болгарія — 0+1+0 (1)

Що відомо?

  • У Ріміні також визначились призерки Євро-2024 серед юніорок. Одразу дві українки пробились у фінал у вправах на різновисоких брусах: Крістіна Грудецька та Анастасія Лев. Але українкам не вдалось здобути медалі: Грудецька розділила п'яте місце з британкою Шантає-Ів Аманаква, а Лев посіла сьоме місце. В команді юніорки також посіли сьоме місце.
  • Востаннє юніорки здобували нагороди на Євро-2022 в Мюнхені — Анна Лащевська виборола "золото".
  • Україна здобула дві ліцензії на Олімпіаду-2024 зі спортивної гімнастики: одну чоловічу командну та одну жіночу (Анна Лащевська), обидві — за підсумками ЧС-2023.
  • Україна виступила на трьох стартах Кубка світу зі спортивної гімнастики та здобула три медалі у жіночих турнірах. Усі нагороди на рахунку Анни Лащевської: "золото" на різновисоких брусах, а також "срібло" та "бронза" на колоді. Крім неї, участь на етапах брала і Єлизавета Губарева.
На початок