"Якщо море буде спокійним". Танкер Delfi планують прибрати за 7 днів СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

"Якщо море буде спокійним". Танкер Delfi планують прибрати за 7 днів СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

"Якщо море буде спокійним". Танкер Delfi планують прибрати за 7 днів СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Фото: Facebook/Школа Військових Водолазів

Танкер Delfi, який сів на мілину біля одеського пляжу “Дельфін”, приберуть протягом семи днів - до 3 вересня. Утім для цього необхідні "сприятливі погодні умови", повідомив начальник адміністрації Одеського морського порту Руслан Сахаутдінов.

За його словами, після повороту судна на рівний кіль водолази отримали можливість дообстежити заблоковані раніше ділянки танкера. Після цього інформацію з водолазного обстеження передадуть до конструкторського бюро. Там перевірять розрахунки для подальшого підйому, запевнив Сахаутдінов.

Танкер Delfi можуть прибрати з одеського узбережжя за 7 днів
Танкер Delfi. Фото: Суспільне Одеса

Також фахівці планують провести герметизацію і відкачати воду з машинного відділення, а також з тих ділянок, де це можливо зробити. Після цього судно поставлять на плав та за допомогою плавкрану траспортують.

"На всі ці роботи необхідно за розрахунками приблизно 7 днів. Ми розуміємо, що море може бути неспокійне в деякі дні, а уточнювальні розрахунки нам покажуть, це буде швидше чи повільніше", – пояснив Руслан Сахаутдінов.

До якого саме порту відтягнуть танкер залежимете від параметрів судна при постановці на плав. Для підйому судна планують задіяти весь флот, фахівців та обладнання групи компаній "Трансшип", додав Сахаутдінов.

Танкер Delfi можуть прибрати з одеського узбережжя за 7 днів
Танкер Delfi. Фото: Школа Військових Водолазів

Нагадаємо, 26 серпня завершили технічні роботи з вирівнювання танкера Delfi. За допомогою тросів буксири підняли передню частину судна з води. Таким чином танкер вдалося поставити на рівний кіль.

21 серпня керівник компанії “Краншип”, якій доручили прибирання судна, Андрій Іванов заявив, що Delfi приберуть з узбережжя не раніше початку жовтня.

Зазначимо, 13 серпня міністр інфраструктури України Владислав Криклій розповів, що танкер Delfi приберуть протягом двох тижнів. Роботи мали повністю завершити до Дня Незалежності України – 24 серпня.

А 16 серпня на сторінці Адміністрації морських портів України в Facebook повідомили, що роботи з евакуації танкера Delfi можуть затримати на декілька днів, через несприятливі погодні умови.

Нагадаємо, раніше Адміністрація морських портів оголосила тендер на прибирання Delfi. Тоді вартість робіт оцінили в майже 25 мільйонів гривень. Утім компанія "Бруклін-Київ" виступила з ініціативою профінансувати операцію. Прибиратиме судно компанія "Краншип". Як пояснив Владислав Криклій, в Адміністрації морських портів України погодилися на пропозицію "Краншип" зокрема, аби "зекономити державні кошти".

Що відомо

  • 22 листопада 2019 року через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні.
  • 25 листопада 2019 року капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам. Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
  • 25 червня судновласнику танкера Delfi продовжили термін прибирання судна з узбережжя пляжу "Дельфін" до 20 липня. Як запевнив Максим Куций, судновласник двічі відмовляв у передачі права на підйом судна державним структурам.
  • Роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату.
  • 23 липня Адміністрація морських портів України оголосила тендер на прибирання затонулого танкера Delfi з акваторії морського порту в Одесі. Оголошена вартість робіт – 24 мільйони 682 тисячі гривень.
  • Представники судновласника не змогли підняти танкер Delfi 24 липня і 25 липня. Під час останньої спроби відірвався металевий трос.
На початок