В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi

В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi

В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi
. Фото: Суспільне Одеса

На пляжі "Дельфін" в Одесі розпочали роботи з підйому затонулого танкера Delfi. Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

На місці працюють 2 буксири. До танкера прив'язали канати, за допомогою яких вони намагаються вирівняти судно. Після чого танкер зможуть підняти з мілини та відбуксирувати до порту.

Співвласник компанії "ТІС", яка займається підйомом судна, Андрій Ставніцер на своїй сторінці у Facebook повідомив, що за планами на 18 липня, фахівці мають підняти борт судна над водою на 40 градусів та утримувати його в такому положенні 5-6 годин або "скільки буде потрібно". Каже, такі дії дадуть можливість водолазам потрапити всередину танкера, щоб обстежити відсіки.

Він додав, що ставити на рівний кіль Delfi будуть наступного разу. Якщо водолази знайдуть в корпусі течі, перед остаточним підйомом танкера їх потрібно буде загерметизувати.

У пресслужбі Одеської міськради розповіли, що танкер огородили бонами, щоб попередити витік нафтопродуктів. Рятувальники закріпили швартувальні та буксирувальні кінці. На місці працюють водолази. До робіт залучили три плавзасоби рятувальної служби та 12 працівників, додали в мерії.

ОНОВЛЕНО

Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату, повідомила прессекретарка Одеської міськради Наталя Мальцева.

Однак в Telegram-каналі "Офіційний канал судновласника Delfi" запевнили, що роботи йдуть за графіком. Для продовження операції з підйому судна, привезли додатковий канат, який мають прикріпити "до вечора".

В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi
В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi. Фото: Суспільне Одеса

В Одесі розпочали підйом танкера Delfi
В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi. Фото: Facebook/Андрій Ставніцер

В Одесі розпочали підйом танкера Delfi
В Одесі почали вирівнювати танкер Delfi. Фото: Facebook/Андрій Ставніцер

Що відомо

  • 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні. Водолази витягли на берег усіх трьох членів екіпажу, які до того відмовлялись від допомоги.
  • 25 листопада капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських торгівельних портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам.
  • Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 29 листопада правоохоронці встановили, що танкер Delfi міг бути причетним до незаконних оборудок, через що, за ним велося постійне спостереження.
  • 20 лютого капітану танкера Delfi оголосили підозру, але 13 березня капітана танкера Delfi випустили з-під варти.
  • 21 травня в Одесі стався викид палива із затонулого танкеру Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
На початок