"Це було складне рішення": танкер Delfі може залишитися на пляжі Одеси щонайменше на місяць

"Це було складне рішення": танкер Delfі може залишитися на пляжі Одеси щонайменше на місяць

"Це було складне рішення": танкер Delfі може залишитися на пляжі Одеси щонайменше на місяць
. Фото: Суспільне Одеса

Судновласнику танкера Delfі подовжили термін прибирання судна з узбережжя пляжу "Делфін" в Одесі до 20 липня. Про це Суспільному розповів капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко.

За його словами, судновласник повинен за власні кошти прибрати танкер з мілини. Якщо ж він не зробить цього до 20 липня, танкер прибиратиме Адміністрація морських портів України.

"Це було довге, складне, колегіальне рішення на рівні міністерства. І ось дали йому термін до 20 липня, аби показати що він дійсно його прибирає. Це повинно бути зроблено за гроші судновласника, і не повинні бути витрачені державні кошти", – розповів капітан одеського морського порту Кирило Цюпко.

Він зазначив, що танкер обстежували водолази. Вони провели підготовку та випробування для підняття судна. Загалом підготовчі роботи біля затонулого судна нібито вже нібито тривають три тижні. Наразі на місці затонулого Delfi встановлюють необхідну техніку та обладнання, запевнив Цюпко.

Представник Адміністрації морських портів України Максим Стрелецький підтвердив Суспільному, що підприємство прибиратиме танкер власноруч, якщо власник Delfi не впорається з цим до 20 липня. Однак як саме відбуватиметься підйом судна - Стрелецький наразі коментувати відмовився.

Зазначимо, прокуратура Одещини відкрила кримінальне провадження через забруднення моря біля затонулого танкера Delfі. Правоохоронці кваліфікували подію як "невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення".

Нагадаємо, раніше голова Одеської ОДА Максим Куций зазначав, що роботи з підняття судна мали завершити до 25 червня. Після цієї дати Адміністрація морських портів України повинні були самостійно розпочати ліквідаційні роботи.

Що відомо

  • 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні.
  • 25 листопада капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам.
  • Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 21 травня в Одесі стався викид палива із затонулого танкеру Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту..
  • 22 червня правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом забруднення Чорного моря біля затонулого танкера Delfi в Одесі.
На початок