Підйом танкера Delfi: АМПУ оголосила тендер на майже 25 мільйонів гривень

Підйом танкера Delfi: АМПУ оголосила тендер на майже 25 мільйонів гривень

Підйом танкера Delfi: АМПУ оголосила тендер на майже 25 мільйонів гривень
.

Адміністрація морських портів України оголосила тендер на прибирання затонулого танкера Delfi з акваторії морського порту в Одесі. Оголошена вартість робіт – 24 мільйони 682 тисячі гривень. Такі дані опублікували в системі публічних закупівель "Prozorro".

За документами "Prozorro", аукціон між підрядниками почнеться 5 жовтня. Прибрати танкер мають не пізніше 60 календарних днів з моменту підписання договору.

Такий термін не влаштовує Одеську Облдержадміністрацію, розповів її керівник Максим Куций. За його словами, "це занадто довго". Він додав, що звернувся до Кабміну, аби спростити процедуру торгів та прибрати танкер до сезону штормів. Куций запевнив, що для цього ситуації треба надати статус "техногенної катастрофи місцевого рівня".

Наразі рішення від Кабміну ще немає, оскільки власник Delfi дали "другу спробу" підняти танкер. Якщо ж у підрядника знову не вийде поставити судно на кіль, він відмовиться від прав на Delfi та передасть відповідальність за підйом Адміністрації морських портів, повідомив Куций.

"АМПУ зробить це за власні кошти, але потім буде процедура відшкодування цих витрат за рахунок власника. Він є, і він має відплатити за роботи. Якщо необхідно, звернемось до суду", – сказав керівник ОДА.

Підйом танкера Delfi: АМПУ оголосила тендер на майже 25 мільйонів гривень

Наразі з танкера в черговий раз витекла нафта та вкрила 7,5 квадратних кілометри води, повідомив керівник відділу Державної екологічної інспекції морської акваторії Одещини Віталій Караулов. Нагадаємо, 23 липня біля танкера Delfi в Одесі знову зафіксували викид палива, збитки перевищили $15 тисяч.

"Ця сума однозначно буде вищою – проте вже після підняття та демонтажу. В екоінспекції майже на 100% впевнені, що сума збільшиться", – сказав Куций.

Натомість Караулов запевнив, що викиди нафтопродуктів з затонулого танкера відбуваються "практично кожного дня".

Що відомо

  • 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні.
  • 25 листопада капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам.
  • Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 21 травня в Одесі стався викид палива із затонулого танкеру Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
  • 22 червня правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом забруднення Чорного моря біля затонулого танкера Delfi в Одесі.
  • 25 червня судновласнику танкера Delfі подовжили термін прибирання судна з узбережжя пляжу "Делфін" до 20 липня. Як запевнив Максим Куций, судновласник двічі відмовляв у передачі права на підйом судна державним структурам.
  • Роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату, повідомила прессекретарка Одеської міськради Наталя Мальцева.
  • 19 липня співвласник компанії "ТІС", яка займається підйомом судна, Андрій Ставніцер, пояснив, що судно Delfi виявилося заважким, його підйом перенесли.

На початок