Експерт пояснив, чи може Україна стати одним із центрів виготовлення вакцин

Експерт пояснив, чи може Україна стати одним із центрів виготовлення вакцин

Ексклюзивно
Експерт пояснив, чи може Україна стати одним із центрів виготовлення вакцин
. УНІАН

Україна має сучасні підприємства, на яких можна розробляти складові вакцин, зокрема і від коронавірусу, однак для цього потрібні інвестиції та науковці.

"Я б розділяв розробку вакцини від її виготовлення. Ми в Україні дійсно маємо сучасні новозбудовані підприємства, потужності яких дозволяють брати складові вакцини з-за кордону або за системою, коли вакцина ввозиться і вже тут відбуваються останні етапи, фактично розлив", – розповів в ефірі Українського радіо лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в Україні Федір Лапій.

Однак, на його думку, через низький рівень внутрішнього споживання виробляти вакцини в Україні не рентабельно.

"Проте з експортом вакцин вочевидь будуть проблеми, а внутрішнє споживання в нас не настільки велике, щоб це було рентабельно. Тому навряд чи хтось зробить інвестиції в Україну для того, щоб розвивати тут виробництво вакцин з їх експортом на інші країни”, – зазначив Лапій.

Якщо говорити про розробку й створення нового інноваційного продукту, то, як зауважив Лапій, тут потрібні гроші: "Президентського мільйона як кіт наплакав, потрібні значно більші інвестиції".

"І найголовніше – потрібно мати науковців. Від часів Радянського Союзу ми мали агонію науки, тож говорити про те, що в нас є науковий потенціал для інноваційних розробок вакцин, не варто. У мене песимістичні настрої щодо того, що Україна буде розвиватися в цьому напрямку", – наголосив експерт.

Що відомо

  • Компанія Moderna Inc. заявила, що 27 липня перейшла до фінальної фази випробувань експериментальної вакцини проти коронавірусу.
  • Головний санлікар України Віктор Ляшко повідомив, що Україна отримає від ВООЗ вакцину для 20% населення країни.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я розробляє рекомендації щодо категорій людей, які повинні будуть отримати вакцину від коронавірусу в першу чергу, щойно її винайдуть.
  • Раніше ВООЗ неодноразово заявляли, що ліків від COVID-19 поки що не існує. Генеральний директор організації Тедрос Адганом Гебреєсус повідомив, що ВООЗ призупиняє випробування антималярійного препарату гідроксихлорохіну у лікуванні COVID-19 через побоювання негативних наслідків для пацієнтів.
  • Розроблена американською компанією Moderna вакцина від коронавірусу успішно пройшла першу стадію клінічних випробувань.
  • Уряд Великої Британії підписав угоду на купівлю ще 90 тисяч доз вакцини проти COVID-19 у трьох фармацевтичних компаній.
На початок