На Хмельниччині попит на ринку праці не відповідає пропозиції

На Хмельниччині попит на ринку праці не відповідає пропозиції

На Хмельниччині попит на ринку праці не відповідає пропозиції
Щодня до міського центру зайнятості приходять жінки у пошуках роботи, 22 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Більшість безробітних на Хмельниччині це жінки. Проте роботодавці пропонують вакансії для чоловіків, частина з яких зараз на фронті. Тому попит не відповідає пропозиції.

Про ринок праці в регіоні розповів Суспільному директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

За його словами, в області не вистачає працівників робітничих професій.

"Кардинально збільшилася кількість людей з вищою освітою. Або тих, які займали якісь посади: економісти, бухгалтера, юристи, управлінці, менеджери. В той же час різко зменшилась кількість швачок, водіїв, токарів, фрезерувальників. Їх майже немає на ринку праці", — зазначив Сергій Черешня.

В області, каже, шукають кухарів, лікарі і вчителів, зокрема, для роботи в сільській місцевості. Кількість людей, які офіційно шукають роботу, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилася наполовину.

Жінки складають 80 % зареєстрованих безробітних хмельничан, розповідає директор міської філії обласного центру зайнятості Віталій Бандирський. Натомість роботодавці, з його слів, пропонують вакансії для чоловіків.

"Сьогодні вимоги часу є такими, що чоловіки потрібні у війську, і велика кількість роботодавців сьогодні здійснює заявку по вакансіям саме тих спеціальностей, де виконували роботу чоловіки", — додає Віталій.

Тетяна Галай у пошуках роботи прийшла до центру зайнятості, 22 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Тетяна Галай у пошуках роботи прийшла до центру зайнятості, 22 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Хмельничанка Тетяна Галай у пошуках роботи прийшла до міського центру зайнятості.

"Відділення банку, в якому працювала, закрили. Тому шукаю роботу. Можу працювати в банку, менеджером, економістом, адміністратором, можу і поміняти сферу діяльності",—зізнається жінка.

У комунальній галузі завжди була нестача працівників, говорить заступник міського голови Василь Новачок. Із залученням приватних організацій для виконання робіт раніше проблем не було, але цього року — є.

"Вони стосуються виконання абсолютно всіх робіт: асфальтування, виконання електромонтажних, монтажно-зварювальних робіт, прокладання труб. Комунальна галузь — це та, де працювали переважно чоловіки, і ми відчуваємо суттєву нестачу робочих рук",— додає Василь Новачок.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок